Για πολλά χρόνια η μεταφορά πλούτου στον φορολογικό παράδεισο της Ελβετίας περνούσε απαρατήρητη από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αναφέρει το περιοδικό «Spiegel» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνική οικονομική κρίση: οι κυβερνήσεις της Αθήνας δεν κυνήγησαν τη φοροδιαφυγή».

«Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι κανείς στην Αθήνα δεν ενδιαφερόταν σοβαρά για το θέμα» ανέφερε αξιωματούχος από τη Βέρνη στο «Spiegel».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ήδη με τη σύναψη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης το 2012 η Ελβετία ήταν σε θέση να παράσχει βοήθεια. Αλλά από την Αθήνα έχουν φτάσει έκτοτε μόνο 15 αιτήματα. Μόνο η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει 2.059 ονόματα Ελλήνων που διαθέτουν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη και θα μπορούσε να γεννήσει πλήθος αιτημάτων βοήθειας, αναφέρει το «Spiegel».

Την άνοιξη του 2014, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμφ πρότεινε στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί την επιβολή φόρου παρακράτησης επί των υπεραξιών των ελληνικών λογαριασμών. Αλλά η μόνη αντίδραση της Αθήνας ήταν να ζητήσει μια μη ρεαλιστική προκαταβολή δισεκατομμυρίων.

Λόγος για την παράξενη απουσία ενδιαφέροντος είναι, κατά τις ελβετικές αρχές, η ανικανότητα των ελληνικών αρχών, καθώς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η Ελβετία εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια με «εφικτές λύσεις» και ο παρακρατούμενος φόρος δεν είναι μια από αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης