Ανανεωμένος έρχεται με μικρότερο αφορολόγητο και αυξημένους συντελεστές ο ΕΝΦΙΑ του 2016, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Ειδικότερα, αυξάνονται οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συμπληρωματικός φόρος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιβάλλεται σε νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, ενώ με το ισχύον καθεστώς επιβάλλεται για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος και σε όσους έχουν αγροτεμάχια. Παράλληλα, για πρώτη φορά επιβάλλεται και τέλος 0,1% για εταιρείες που ιδιοχρησιμοποιούν δικά τους ακίνητα. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του εφετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Παράλληλα, προβλέπονται και αυξήσεις στους συντελεστές, με τον ανώτατο συντελεστή να αυξάνεται στο 1,15% για ακίνητη περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ έναντι 1% σήμερα για περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης