Το PSI και η απομείωση του χρέους μπορούν τα επόμενα χρόνια να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη διάρκεια της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, η οποία διεξάγεται στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην Ιταλία και την Ισπανία, επεσήμανε ότι έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση περιορισμού των ελλειμμάτων και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ενώ και τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία «λειτουργούν».

Όσον αφορά στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έκανε λόγο για θεμελιώδη αλλαγή στη στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ακόμη οκτώ μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θέσπιση «νομικού φρένου κατά της συσσώρευσης χρέους».

Για την έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να μην ψηφίσουν το Σύμφωνο, αν δεν συνοδεύεται από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να εισηγηθεί μια εναλλακτική αυτού του φόρου κατά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί με «μισές αλήθειες» και «τεράστιες διορθώσεις», προειδοποίησε για τον κίνδυνο «στον δρόμο για την Ευρώπη να χάσουμε τους πολίτες» και υπογράμμισε την ανάγκη «να εξηγήσουμε στον λαό την αλήθεια για το τι τον περιμένει». Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι τα κεφάλαια που θα διαθέτει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν επαρκούν.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών, Γκίντο Βεστερβέλε, απέρριψε τις εισηγήσεις της Αριστεράς για την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης