Επί τα χείρω διορθώνει τις προγνώσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη η Κομισιόν. Στην εαρινή της έκθεση προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013, για να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 1,2%, έναντι 1,4% της αρχικής πρόγνωσης, ωστόσο η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 12% και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κατανάλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας για το 2013 διαμορφώνεται στο 4,2%, αντί 4,4%, καταγράφεται δηλαδή πολύ ελαφρά βελτίωση, το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 3,8% του ΑΕΠ και η ανεργία στο δυσθεώρητο 27%. Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2013, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, με οριακό όμως αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος, γιατί τα ποσά έχουν ήδη υπολογιστεί. Σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα σημειώνεται ότι οι μισθολογικές μεταρρυθμίσεις έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους εργασίας, συμπεραίνοντας ότι βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Δύο χρόνια παράταση στην Γαλλία

Αντί για το τέλος 2013 οι Γάλλοι έχουν χρόνο μέχρι τα τέλη του 2015, για να μειώσουν οι το έλλειμμα κάτω από το 3%. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ανακούφισή του γι αυτήν την εξέλιξη. Από πηγή του υπουργείου διευκρινίστηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό για το 2014.

Ας σημειωθεί ότι η οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη επιμένει και προοιωνίζοντας επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για να καταπολεμήσει την ανεργία και υπό αυτήν την έννοια η μείωση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να γίνει με πιο αργό ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη»

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει τις κατηγορίες που θέλουν τη Γερμανία να αξιοποιεί την δημοσιονομική κρίση προκειμένου να κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

«Αυτό που θέλουμε δεν είναι μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ισχυρή Ευρώπη», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ομιλία του στο Ουλμ της Βάδης Βυρτεμβέργης. Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε ότι αυτό το έχει ανακοινώσει και στο γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Γαλλία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός, δεν επιθυμεί μια Ευρώπη χωρίς τη γαλλική κουλτούρα. Αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να είναι ισχυρή η Ευρώπη είναι οι Ευρωπαίοι να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στη διασφάλιση της καινοτομίας.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης