Το χρέος της Ελλάδας αναπόφευκτα θα κουρευτεί, καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο ύψους 240 δισ. ευρώ που έλαβε ως πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Russia Today ο Χιου Μπρόνσον, στέλεχος του γερμανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD – του κόμματος που τάσσεται υπέρ της ΕΕ αλλά κατά του ευρώ, και με την κριτική του αλλά και την αυξανόμενη δημοτικότητά του έχει γίνει… ο φόβος κι ο τρόμος της Άνγκελα Μέρκελ.

Την περασμένη Τρίτη, σημειώνει το RT, η Ελλάδα αρνήθηκε να στηρίξει τη δήλωση της ΕΕ για την Ουκρανία. Ακολούθως η Αθήνα κατηγορήθηκε ότι διαφοροποιείται από την επίσημη ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα. Την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ψήφισαν για παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έως τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί η συνέντευξη:

RT: H Ελλάδα θέλει μεγάλο μέρος του χρέους της να ακυρωθεί, αλλά θα ήταν δίκαιο, δεδομένου ότι δισεκατομμύρια ευρώ φορολογουμένων έχουν σταλεί εκεί, ιδίως από τη χώρα σας;

Ηugh Bronson: Πιστεύω ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η τρόικα, και όποιος άλλος έχει αναμειχθεί, δεν έχουν παρά να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία με τον κ. Τσίπρα. Θα υπάρξει κούρεμα, δεν τίθεται αμφιβολία, και το μόνο ερώτημα είναι το πότε. Αν κοιτάξεις την Ελλάδα και μόνο τους αριθμούς, έχεις μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια πληθυσμό, που διαχειριζόταν ΑΕΠ 208 δισ. ευρώ το 2013. Είναι επιβαρυμένοι με ένα εθνικό χρέος 170%. Στη χώρα δόθηκε δάνειο διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Καμία εθνική δομή δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τόσο μεγάλο χρέος. Τα λεφτά είναι ξεγραμμένα. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι• μπορούμε να πούμε αντίο στο δάνειο, δεν τίθεται αμφιβολία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

RT: H Ελλάδα με μια νέα κυβέρνηση δεν θέλει πια να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων. Πώς αντιμετωπίζετε το γεγονός;

HB: Πιστεύω ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πιο σοβαρά προβλήματα από το να συνεργαστεί στις κυρώσεις, με τις οποίες σε πολλά μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Τώρα επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν την οικονομία τους. Θέλουν να ανακτήσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Επίσης, το κύριο κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα το σκεφτεί καλά πριν συμφωνήσει για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τα δικά τους εθνικά προβλήματα πριν αναμειχθούν σε σημαντικές διεργασίες σε διεθνές επίπεδο.

RT: Κάνετε λόγο για κούρεμα και το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν αυτά τα λεφτά επειδή απλώς δεν τα έχουν. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους. Τι λέτε γι’ αυτό;

ΗΒ: Φυσικά κι αυτό θα το πει. Τι άλλο θα ΄λεγε; Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν κι άλλοι σοβαροί άνθρωποι, σοβαροί ειδικοί. Για παράδειγμα ο Φιλίπ Λεγκρέν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, που είπε αρκετά ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα. Τα χρέη της Ελλάδας είναι τεράστια, σε μη βιώσιμο βαθμό. Τι θα κάνει η τρόικα, η ευρωζώνη; Αν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση απλώς αρνηθούν να συνεχίσουν τα μέτρα λιτότητας, αν –όπως ήδη άρχισαν να κάνουν– προσλάβουν απολυμένους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και απλώς αγνοήσουν τις απαιτήσεις της ευρωζώνης. Τη μόνη επιλογή που έχουν – να επαναδιαπραγματευτούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης