Στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των 28 (Ecofin) που ξεκινά σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις της με την ευρωζώνη . Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να αναφερθεί στις εν εξελίξει συζητήσεις και στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς παρόλο που η υπόθεση της Ελλάδας βρίσκεται εκτός ατζέντας . Εξάλλου, το Ecofin θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και θα συζητήσει πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους θα υποβάλει στο Συμβούλιο την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης που αφορά στο σύστημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το Συμβούλιο θα ανταλλάξει ακόμη απόψεις και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Προεδρία της ΕΕ και η Επιτροπή θα ενημερώσουν το Ecofin σχετικά με τη διάσκεψη των υπουργών οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G 20, που διεξήχθη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη.

Ακόμη το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013.

Η σύσταση αυτή βασίζεται στην έκθεση του 2013 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τέλος το Ecofin θα εγκρίνει συμπεράσματα για τις προτεραιότητές του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης