Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντάται αυτήν την ώρα με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και την ψηφοφορία στη γερμανική Κάτω Βουλή για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση Μέρκελ – Γιούνκερ αποτελεί τμήμα της συνολικής διαδικασίας προετοιμασίας εν όψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ΕΜΣ), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία, μέλος της Ευρωζώνης που συμμετέχει αναλογικά περισσότερο στον ΕΜΣ, δέχεται πιέσεις να μην εναντιώνεται στην κεφαλαιακή αύξηση για τον ΕΜΣ, που σχεδιάζεται να διαθέτει 500 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο κυκλοφορούν δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που πιθανολογείται πως θα καταψηφίσουν τον νέο δανεισμό της Ελλάδας έφθασαν ήδη τους 14.

Σε δηλώσεις της από το Στράλζουντ της Βαλτικής, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «απρόβλεπτο» και με «σημαντικούς κινδύνους» τον δρόμο είτε της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είτε της χρεοκοπίας της. Μάλιστα, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη των 17 κρατών – μελών. «Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης