Του Κώστα Ιερίδη

Να συμψηφίζονται και όχι να επιστρέφονται οι επιπρόσθετες εισφορές που θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες για σύνταξη και ασθένεια στον Ενιαίο Κλάδο Κοινωνικής Ασφάλισης από την 1/1/2017 και μετά εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελάχιστη εισφορά (είτε υπάρχουν εισοδήματα είτε όχι) θα είναι 117,36 ευρώ τον μήνα για τη σύνταξη και 40,80 ευρώ για ασθένεια με το νέο Ασφαλιστικό​

Ειδικότερα, το σχέδιο αυτό προτείνεται ως «λύση» στα προβλήματα εκκαθάρισης των εισφορών που θα προκύψουν, μεταβατικά (έως ότου διαμορφωθεί μηχανισμός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήματος ανά μήνα ή ανά δίμηνο) μετά τον υπολογισμό των καταβλητέων εισφορών των αυτοαπασχολουμένων όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του 2017, αλλά βάσει των χρημάτων που δηλώθηκαν το 2015 και εκκαθαρίστηκαν το 2016.

Η «λύση» αυτή, όπως αναφέρει η «Ημερησία», θεωρείται ότι είναι συμβατή με το καθεστώς που ισχύει στο ΙΚΑ και το οποίο θα αποτελέσει τον «πιλότο» του νέου Κανονισμού εισφορών και παροχών του ΕΦΚΑ που πρόκειται να εκδοθεί πριν από το τέλος του 2016. Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δημ. Μπούρλος «όποιος έχει περιορισμό στα εισοδήματά του ανάμεσα στις δύο χρήσεις θα υποχρεωθεί να καταβάλλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με το εισόδημα του προηγούμενου έτους οι οποίες δεν θα μπορούν να επιστραφούν, αλλά, μόνο να συμψηφιστούν με μεταγενέστερες υποχρεώσεις τους».

Ο υπολογισμός από την 1/1/2017​ δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάσηΟ υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις εισοδήματος του προηγούμενου έτους θα ισχύσει … αναγκαστικά έως ότου διαμορφωθεί μηχανισμός ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου του εισοδήματος ανά μήνα ή ανά δίμηνο. Έτσι, ο υπολογισμός από την 1/1/2017, οπότε αλλάζει σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, το σύστημα παρακράτησης των εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ασθένεια, την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ (για όσους έχουν όλες τις σχετικές «καλύψεις»), δεν θα γίνεται επί του πραγματικού εισοδήματος του κάθε μήνα και του έτους της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά, με το εισόδημα προηγούμενων ετών με αναγωγή σε 12μηνη βάση. Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν με βάση τις προκαταβολές και τις τελικές πράξεις επιβολής ασφαλίστρων, θα γίνεται στο… τέλος κάθε επόμενου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελάχιστη εισφορά

Να σημειωθεί ότι η ελάχιστη εισφορά (είτε υπάρχουν εισοδήματα είτε όχι) θα είναι 117,36 ευρώ τον μήνα για τη σύνταξη και 40,80 ευρώ για ασθένεια με το νέο Ασφαλιστικό που ορίζει ως βάση ελάχιστου εισοδήματος τον κατώτατο μισθό άγαμου μισθωτού ηλικίας άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ).

Χαμηλότερο όριο ελάχιστου εισοδήματος για τον υπολογισμό των εισφορών -στο 70% του κατώτατου μισθού ή 410,76 ευρώ το μήνα- έχουν προβλεφθεί στο νέο ασφαλιστικό νόμο τόσο για τους αγρότες όσο και για τους νέους επιστήμονες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης