Συνεχίστηκε και το μήνα Νοέμβριο η πτωτική πορεία όλων των μεγεθών στον κλάδο ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής- Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Στην ένδυση, οι απώλειες του διμήνου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα:

Η παραγωγή, στο εντεκάμηνο, κατέγραψε πτώση 25,8% στην ένδυση και 21% στην κλωστοϋφαντουργία. Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε κάμψη 16,7% στην ένδυση και 10,4% στην κλωστοϋφαντουργία.

Η πτώση ήταν σαφώς μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά και ανήλθε στο 23,6% στην ένδυση και στο 17,6% στην κλωστοϋφαντουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια αγορά εμφάνισαν πτώση 23,3% στην ένδυση και 17,8% στην κλωστοϋφαντουργία.

Όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο, καταγράφηκε πτώση 13,7% στις εξαγωγές, για το σύνολο της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, ενώ, για τις εισαγωγές, η πτώση ανήλθε στο 13,2%.

Η συνολική αξία εξαγωγών ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,27 δισ. ευρώ, το 2010. Στην ένδυση, καταγράφηκε μείωση κατά 8,3%, από 551,5 εκατ. ευρώ, το 2010 στα 505,6 εκατ. ευρώ, το 2011.

Η μείωση είναι μεγαλύτερη στις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων (-10,4%) έναντι της κατηγορίας υφαντών ενδυμάτων (-2,6%). Ωστόσο, όπως τονίζεται, η πραγματική πτώση είναι σαφώς μικρότερη ή ακόμη και μηδενική, αφού αυξάνεται συνεχώς η αξία των ενδυμάτων, που αποστέλλονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες παραγωγής στους πελάτες, χωρίς να μεσολαβεί η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζονται ως ελληνικές εξαγωγές. Στην κλωστοϋφαντουργία, οι εξαγωγές σημείωσαν κάμψη 4,6%, ενώ στην πρωτογενή κλωστοϋφαντουργία η πτώση ξεπέρασε το 33%.

Αναφορικά με τις εισαγωγές, καταγράφηκε πτώση κατά 14,5% στις εισαγωγές ενδυμάτων. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στην υποκατηγορία σταθερών ενδυμάτων (-17,8%) και μικρότερη στα πλεκτά ενδύματα (-11,2%). Στην κλωστοϋφαντουργία, η πτώση ήταν 11,5%, ενώ στην πρωτογενή κλωστοϋφαντουργία καταγράφηκε αύξηση 10%.

Πηγή:express
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης