Από επίσημα χείλη φέρεται να επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά η προσπάθεια της Κύπρου να συνάψει διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για εξασφάλιση δανείου. 

Σύμφωνα με το stockwatch, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, φέρεται να επιβεβαίωσε το κυπριακό αίτημα, αναφέροντας ότι η υπόθεση «βρίσκεται σε καλό δρόμο», χωρίς να αποκλείει παράλληλη στήριξη από τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Στεφάνου απέφυγε να αποκαλύψει το πόσο που επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ωστόσο άφησε να νοηθεί ότι η εξασφάλιση διακρατικού δανείου θα είναι πολύ καλό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση, εάν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης για δάνειο με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση με €1,8 δις της Λαϊκής Τράπεζας.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι συνεχίζονται και οι προσπάθειες των τραπεζών για εξασφάλιση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

«Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει και στην έκδοση διατάγματος και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα προσφυγής και στον μηχανισμό στήριξης», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ακόμη τα πράγματα είναι ρευστά και ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε διάφορες κατευθύνσεις με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου.

Ερωτηθείς για το εάν τελικά θα αποφευχθεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είπε ότι «είχαμε κάνει ξεκάθαρο ότι ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον μηχανισμό, κάτι όμως που κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει».

Όσον αφορά στις φήμες που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να υποβάλλει αίτηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης εντός του Σαββατοκύριακου, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει υποβληθεί αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης