Στο ποσό-ρεκόρ των 226 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εκτιναχθεί το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με έρευνα, ποσό που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την παγκόσμια οικονομική παραγωγή.

Και αυτό τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, ενώ οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ανά το παγκόσμιο ετοιμάζονται να τερματίσουν την πολιτική της παραχώρησης φθηνού χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παγκόσμιο χρέος ανέρχεται σήμερα στο 324% της παγκόσμιας ετήσιας οικονομικής παραγωγής, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).

Οι αγορές παγκοσμίως αναμένεται να λάβουν επιβεβαίωση την επόμενη εβδομάδα ότι η εξομάλυνση των παγκόσμιων επιτοκίων από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα οποία έχουν οδηγηθεί για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, δεν είναι πλέον μόνο ένα φαινόμενο των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προτείνει την Πέμπτη τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει εδώ και δυόμισι χρόνια για τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια της για πρώτη φορά στην τελευταία δεκαετία, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινείται προς την τρίτη αύξηση των επιτοκίων για φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση για χρόνια φθηνού χρήματος το οποίο διοχέτευαν οι Κεντρικές Τράπεζες έχει ωθήσει τα χρηματιστήρια παγκοσμίως σε διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ. Ωστόσο, μια άλλη παρενέργεια ήταν η εντυπωσιακή πιστωτική ανάπτυξη, καθώς τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις επωφελήθηκαν από το φθηνό κόστος δανεισμού.

Ως ένας από τους πιο έγκυρους υπολογιστές της παγκόσμιας ροής κεφαλαίων, το IIF υπογραμμίζει επίσης τους κινδύνους «ανατροπής», ειδικά στις αναδυόμενες αγορές που έχουν δανειστεί σε ισχυρά νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο.

Το Ινστιτούτο υπολογίζει ότι χρειάζονται πριν από το τέλος του 2018 περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια για αναχρηματοδότηση ή για αποπληρωμή χρέους σε όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Αυτό το χρέος θα καταστεί δαπανηρότερο να εξοφληθεί εάν ο δυτικός κόσμος προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των νομισμάτων του.

Το IIF τονίζει ότι η αύξηση του χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το χρέος του οποίου ανέρχεται σήμερα στα 59 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην Κίνα, η οποία αύξησε το χρέος της κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε περίπου 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σε γενικές γραμμές, το εταιρικό χρέος και το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

«Καθώς συνεχίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ο κίνδυνος μετακύλησης (του χρέους) είναι υψηλός», τονίζει το IIF.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης