Σε μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05% προχώρησε η ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Μάριο Ντράγκι έδωσε εντολή και για επιπλέον μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, οδηγώντας έτσι σε νέα ιστορικά χαμηλά (-0,4%). Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και ανόδου του πληθωρισμού, ο οποίος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και λόγω της συνεχούς πτώσης του «μαύρου χρυσού». Η ΕΚΤ προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού, στο 0,25% από 0,30%.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ελήφθη η απόφαση για αύξηση του μηνιαίου ορίου αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ και διεύρυνσης της γκάμας των τίτλων που γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ.

Το «πακέτο Ντράγκι» κινείται σε πέντε άξονες:

  • Εκμηδενισμός του βασικού επιτοκίου χορηγήσεων του ευρώ, που διαμορφώνεται στο 0% από 0,05% προηγουμένως.
  • Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων γίνεται ακόμα πιο… αρνητικό, αφού μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,4% από -0,3% προηγουμένως.
  • Το «πλαφόν» για τις μηνιαίες αγορές τίτλων στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος αυξάνεται κατά 20 δις ευρώ από τον Απρίλιο, στα 80 δις (από 60 δις ευρώ), κάτι που μεταφράζεται σε διεύρυνση του συνολικού ύψους του προγράμματος από τα υφιστάμενα επίπεδα του 1,5 τρις ευρώ.
  • Διευρύνεται η «δεξαμενή» των επιλέξιμων προς αγορά τίτλων (μέχρι τώρα περιελάμβανε κρατικά ομόλογα, καλυμμένες ομολογίες και υψηλής ποιότητας τιτλοποιήσεις), ώστε να αφορά πλέον και σε εταιρικά ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade).
  • Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, η ΕΚΤ θα διενεργήσει τέσσερις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης, τετραετούς διάρκειας, παρέχοντας επιπλέον φθηνότερη μακροπρόθεσμη ρευστότητα στις τράπεζες.

Θετική είναι πρώτη αντίδραση των αγορών στο νέο πακέτο Ντράγκι. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καταγράφουν σημαντικά κέρδη (με πρωταγωνιστή τον FTSEMib στο Μιλάνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης