Ρέγκλινγκ: «Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2014»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015, 15:48
Ρέγκλινγκ: «Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας από τα τέλη του 2014»
Στην επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του 2014 και μετά αναφέρθηκε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Kλάους Ρέγκλινγκ, με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στο Λουξεμβούργο και την ετήσια έκθεση του Ταμείου για το 2014.

Σε δήλωσή του, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του Δ.Σ. του ESM, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι το 2014 ήταν η χρονιά που η Ευρωζώνη, στο σύνολό της, εξήλθε από την κρίση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες».

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία, όπως είπε, βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2014, ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία είχαν κάνει το ίδιο ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με την Ισπανία, ο Κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι η χώρα άρχισε να αποπληρώνει στον ESM ένα τμήμα του δανείου που έλαβε για βοήθεια. Όπως είπε, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται, το ίδιο και η βιωσιμότητα του χρέους της και αυτό είναι «ένα ακόμα σημάδι ότι το πρόγραμμα λειτούργησε σωστά». Σχετικά με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ο Κ. Ρέγκλινγ τόνισε ότι είναι «πολύ θετικό» το γεγονός ότι ξεκίνησαν να αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει από το ΔΝΤ.

Ωστόσο, όσον αφορά την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕSM υπογράμμισε ότι η χώρα εμπίπτει σε διαφορετική κατηγορία.

«Είδαμε ουσιαστική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις έως τα μέσα του 2014, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώθηκε, υπήρξε ανάκαμψη της οικονομίας και η χώρα κατάφερε να εκδώσει και ομόλογα για πρώτη φορά (εν μέσω προγράμματος προσαρμογής). Όμως από το τέλος του 2014 και μετά η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στην ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου συμμετέχουν παρατηρητές από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015, 15:52