Να συμμαζέψουν τα… ασυμμάζευτα επιχειρούν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παραδέχτηκε διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη την ύπαρξη σοβαρών λαθών και παραλείψεων στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις για τα… φουσκωμένα ραβασάκια της εφορίας είναι έντονες, ειδικά στην επαρχία όπου αγρότες συνειδητοποίησαν εν μια νυκτί πως το αγροτεμάχιό τους κοστίζει… χρυσάφι, βάσει εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ. Ήδη, με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) περνάει από κόσκινο, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να περιοριστούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση. Τη δέσμευση, εξάλλου, για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε από το βήμα της Βουλής και ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη, τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν σε περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» ανέφερε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. Από τη μεριά του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στις 30 Σεπτεμβρίου, αντί για τα τέλη Αυγούστου.

Κι όλα αυτά ενώ εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα πρέπει να οπλιστούν με πολλή υπομονή, προκειμένου να αντέξουν τις ουρές μπροστά στα γκισέ της εφορίας και να μπορέσουν να παραλάβουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά για τη μερική ή πλήρη εξαίρεσή τους από την καταβολή του φόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι ισχύει για τους μη έχοντες

Μέχρι στιγμής το τοπίο αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες που θα απαλλάσσονται τελικά από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ παραμένει «θολό», καθώς τα κενά στη νομοθεσία είναι αρκετά, ενώ απαιτείται επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση της σχετικής εγκυκλίου βάσει της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις απαλλαγής.

Παράλληλα, αν και τα υφιστάμενα κριτήρια απαλλαγής ή μείωσης του φόρου έχουν ψηφιστεί μαζί με τον νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογικός μηχανισμός δεν φρόντισε να έχει έτοιμη τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πριν από την ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου. Αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να καταβάλουν πρώτα τον φόρο και στη συνέχεια να περιμένουν πότε θα τους επιστραφεί ή θα συμψηφιστεί το επιπλέον ποσό που πλήρωσαν. Ήδη, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους να μην προλάβουν να καταθέσουν αίτηση πριν από τις 29 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή, και έτσι να κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Με τα σημερινά, πάντως, δεδομένα, όσοι διεκδικήσουν απαλλαγή 50% πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους για το 2013 να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν ή να μην ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για όσους επιθυμούν έκπτωση 100%, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπ’ όψιν του ποσοστού συνιδιοκτησίας, να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν ή να μην ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και

δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

Διαβάστε επίσης:
Αλαλούμ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 19:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης