Κάτω από τα 70 δολάρια έπεσε η τιμή του αργού πετρελαίου, έπειτα από την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε κατακόρυφη πτώση 6,3% δολάρια (σ.σ.: 69,05 δολάρια το βαρέλι) στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου. Το brent στο αντίστοιχο συμβόλαιο είχε απώλειες 6,65%, στα 72,58 δολάρια το βαρέλι.

Άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 30%.

Πώς όμως η εξέλιξη αυτή επηρεάζει την τσέπη του καταναλωτή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σημαίνει για τους καταναλωτές περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σημαίνει για τους καταναλωτές περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνηςΛόγω της πτωτικής πορείας της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, συνολικά τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 η πτώση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε στο 17,9% και των καυσίμων αυτοκινήτου στο 2,1%.

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου -σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου- ευνοούν πολύ την ελληνική οικονομία στην πορεία προς την ανάκαμψη το 2014 και την εδραίωση υγιούς ανάπτυξης από το 2015.

Aυτό διότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που είναι εισαγωγείς πετρελαίου και επομένως η «βουτιά» στην τιμή του συνεπάγεται τη μείωση του κόστους εισαγωγής.

Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση της Alpha Bank, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο, καθώς η τελική ενέργεια που καταναλώνεται στη χώρα ανά καύσιμο αφορά κατά 58% σε προϊόντα πετρελαίου. Από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας ο τομέας των μεταφορών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα (37%) και ακολουθούν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν το 29% και ο κλάδος της βιομηχανίας (18%).

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει το κόστος διαβίωσης και να επιδράσει θετικά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στην ιδιωτική κατανάλωση. Η μείωση της τιμής της βενζίνης θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των νοικοκυριών, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τις δαπάνες θέρμανσης του επερχόμενου χειμώνα. Καθώς οι μισθοί βρίσκονται σε στασιμότητα, η πτώση του κόστους διαβίωσης ουσιαστικά θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση τη μέση ροπή προς κατανάλωση σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης, αναμένεται να έχει και θετικό κοινωνικό όφελος, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές θα επηρεάσει θετικά την ευημερία των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης:
Κάτω από τα 70 δολάρια το πετρέλαιο, θα πέσει η τιμή της βενζίνης; Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 19:19

Πόλεμος τιμών για το πετρέλαιο, Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014, 10:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης