Τις πρώτες επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο του Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μια πρώτη «γεύση» από το κλίμα που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το διαφαινόμενο αίσιο τέλος των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχήματος βρίσκεται πολύ κοντά, την ίδια στιγμή που έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η Τρόικα θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα προκειμένου να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον χρόνο που έχει χαθεί και να οριστεί νέο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο έπρεπε κανονικά να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές καθώς θα διαμορφώσουν την ατζέντα των θεμάτων που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, όταν θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, καθώς και τη στάση η οποία θα υιοθετηθεί μόλις οι Πόουλ Τόμσεν (Δ.Ν.Τ.), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ, επισκεφτούν τη χώρα.

Στη διάρκεια του Eurogroup είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους διευκρινίσεις για το:

  • Αν θα εφαρμοστούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τους περασμένους μήνες (prior actions)
  • Πώς σκοπεύουν τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή
  • Πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η μείωση του Δημοσίου τομέα καθώς και
  • Πότε θα λειτουργήσει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αφού το ταμείο είναι… μείον και η ανάγκη για έσοδα μεγάλη.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί την επέκτασή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά δύο χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά τέσσερα δισ. ευρώ (από 16 σε 20 δισ. ευρώ). Τα επιπλέον αυτά κεφάλαια αφορούν στην περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θεωρείται το μέγεθος της ύφεσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το 2012.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης