«Εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να ανθίσουν σε αυτήν τη χώρα, η οικονομία και η ανάπτυξη θα υποφέρουν. Συνεπώς εκτιμώ τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των φορέων της αγοράς για να γίνουν πράξεις οι συστάσεις της έκθεσης» σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση της έκθεσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει βελτίωση των δεικτών που ακόμα και στις δαπάνες ή στα έσοδα μπορεί να φέρει μια ελευθερία. Ωστόσο, επιδιώκεται η επιτάχυνση των αλλαγών που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολόγηση δεν επιλύονται αυτά τα προβλήματα με συστημικό τρόπο, αν και υπάρχουν ιδέες για τη μη συσσώρευση χρέους στα ασφαλιστικά ταμεία όπως είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής» τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.

Ακόμη, αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είπε πως έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια στην αύξηση των εξαγωγών, διευκρίνισε ωστόσο ότι χρειάζονται επιπλέον δράσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι οι εξαγωγικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι διπλάσια επαχθείς και χρονοβόρες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

«Είμαι προσεκτικός με τις εκτιμήσεις μου σχετικά με τον χρόνο αποκατάστασης της ροής της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία» σχολίασε ο κ. Ράιχενμπαχ και εξήγησε ότι η άποψή του είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μείωση του όγκου των πιστώσεων και αυτό είναι κάτι που πρέπει, άμεσα, να αναχαιτιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες από ομάδες εργασίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση, για την ανάπτυξη των θεσμών και την αντικατάσταση δαπανηρών δανείων με πιο φθηνά. «Τα 200 εκατ. ευρώ που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό είναι μικρό ποσό, αλλά εάν υπάρξει επιτυχία εκεί θα είναι κάτι ενθαρρυντικό» σημείωσε.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από κοινωνικές εισφορές, δηλαδή από τη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας» τόνισε. Ωστόσο, ακόμα και αν συνυπολογιστούν οι δυσχέρειες πολλών επιχειρήσεων, δεν σημαίνει ότι πηγαίνει κάτι στραβά στην επιχειρηματικότητα.

«Η πρόοδος ήταν πιο αργή από αυτή που θα ήθελε κάποιος. Για την αδειοδότηση χρειάστηκε πολύς χρόνος – για την κατάρτιση της νομοθεσίας – και η εφαρμογή της είναι το επόμενο βήμα δρομολόγησης από τις ελληνικές αρχές. Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Ανάπτυξης θα σημειώσει προόδους, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης