Ο διευθυντής του τομέα Λατινικής Αμερικής του ΔΝΤ Νίκολας Εϊσαγκίρε συμβούλευσε την Πέμπτη τις χώρες της περιοχής να προετοιμάζονται «για τα χειρότερα» αναφορικά με την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Οι προοπτικές για την περιοχή εξαρτώνται στενά από τις πολιτικές δράσεις στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Χιλιανός οικονομολόγος στις σημειώσεις του ΔΝΤ. Ο ίδιος εκτιμά πως εάν επιδεινωθεί η κρίση στην ευρωζώνη «για την περιοχή αυτό θα σημαίνει επιβράδυνση των εξαγωγών, μία επιδείνωση των όρων συναλλαγής και δυσκολότερες συνθήκες δανεισμού. Πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι πολιτικοί υπεύθυνοι στην περιοχή μας; Να ελπίζετε τα καλύτερα (ή τουλάχιστον, κάποια βελτίωση), αλλά να προετοιμάζεστε για τα χειρότερα», τόνισε ο Εϊσαγκίρε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος συνιστά να «ενισχυθούν τα μαξιλάρια ασφαλείας στους προϋπολογισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπιστία των δημοσίων λογαριασμών», να «είμαστε έτοιμοι να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική, εκεί όπου οι σταθεροί θεσμοί και ένας χαμηλός πληθωρισμός το επιτρέπουν» και να «διατηρήσουμε μεταβλητές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Για το 2012, το ΔΝΤ προβλέπει μία επιβράδυνση της ανάπτυξης στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής στο 3,6%, από 4,6% το 2011.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης