Του Κώστα Ιερίδη

Τέλος στον αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης, με βάση… ιδεατές δαπάνες τις οποίες μπορεί ποτέ να μην έχουν πραγματοποιήσει μισθωτοί και συνταξιούχοι, όπως και άνεργοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω κρίσης, βάζει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που φαίνεται να αντικαθιστά τα τεκμήρια από το 2015. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει βάσει των δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο φαίνεται να αντικαθιστά από το 2015 τα τεκμήριαΩς αποτέλεσμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προσδιορίζει το εισόδημα των φορολογούμενων με βάση στοιχεία που διαθέτει για το είδος και το αντικείμενο των δαπανών (π.χ. εκπαιδευτήρια, ασφάλιστρα, αγορά αυτοκινήτου, αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, λογαριασμοί τηλεπικοινωνίας, ΔΕΚΟ) που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

Επίσης, το εισόδημα θα προσδιορίζεται βάσει των μετρητών, των περιουσιακών τους στοιχείων και των εισοδημάτων απ’ όλες τις πηγές των φορολογουμένων.

Τι θα αλλάξει στον φόρο πολυτελείας ΙΧ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάργηση των τεκμηρίων φέρνει ανατροπές και στο μέτωπο του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ.

Με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για τα οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικών υπολογίζεται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ενώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα γίνεται με συντελεστή 10%Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος για τα οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικών, ενώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα υπολογίζεται με συντελεστή 10%. Επιβάλλεται ακόμη σε οχήματα έως 10 ετών από το έτος πρώτης ταξινόμησής τους, είτε στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην κατάργηση των τεκμηρίων από τον Ιανουάριο του 2015, καταργείται και ο τεκμαρτός προσδιορισμός των εισοδημάτων που θα αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη νέα χρονιά. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το «χαράτσι» του 5% που υπολογίζεται επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματός τους. Ωστόσο, η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν το 2015, και θα φανεί στο ποσό των φόρων που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο εκκαθαριστικό του 2016.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν σχέδια για μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αναδρομικά, και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2014. Στόχος αυτής της εξέλιξης είναι να υπάρξει μείωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2015 η οποία θα εμφανιστεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι φορολογούμενοι την επόμενη χρονιά.

Σε κάθε πάντως, περίπτωση, η εφαρμογή της αναδρομικής αυτής μείωσης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και από το «timing» που θα κρίνει ως κατάλληλο το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει το σχετικό μέτρο που θα δώσει ώθηση στην αγορά αυτοκινήτου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης