Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ το είχε περιγράψει κάποτε στον Φραγκλίνο Ρούζβελτ ως «ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο», ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε γυρίσει εκεί σκηνές από το «Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά» και ο Όλιβερ Στόουν σκηνές από τον «Αλέξανδρο». Σταρ από τη Μαρλέν Ντίτριχ μέχρι τον Πολ Μακάρτνεϊ και τον Έλτον Τζον είχαν μείνει στο ηλικίας 95 ετών πρώην παλάτι και νυν ξενοδοχείο La Mamounia στο Μαρακές του Μαρόκου. Ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία του ξενοδοχείου, που αποτελούσε κάποτε τη ναυαρχίδα του πολυτελούς τουρισμού στο Μαρόκο, στηρίζεται η κυβέρνηση της χώρας, η οποία σκοπεύει να πουλήσει το 51% του μεριδίου που κατέχει σε αυτό, στο πλαίσιο προγράμματος πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του Μαρόκου αναμένεται να θέσει, εντός του 2019, ελάχιστη τιμή πώλησης για το ιστορικό ξενοδοχείο, στο οποίο σύχναζαν κάποτε ηγέτες όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και η «αφρόκρεμα» του Χόλιγουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλειοψηφικό μερίδιο του La Mamounia κατέχει η εταιρεία σιδηροδρόμων του Μαρόκου, ενώ μειοψηφικά μερίδια διαθέτουν το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μαρόκου και ο δήμος του Μαρακές. Την πληροφορία αποκάλυψαν στο Bloomberg δύο πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, διότι η πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου δεν έχει εγκριθεί ακόμη επισήμως από την κυβέρνηση του Μαρόκου.

Το ξενοδοχείο, το οποίο το περιοδικό εσωτερικού σχεδιασμού Architectural Digest έχει χαρακτηρίσει το 2018 «ένα από τα επτά πιο σημαντικά από ιστορικής απόψεως ξενοδοχεία στον κόσμο», είναι κερδοφόρος επιχείρηση. Ωστόσο, έχει σταματήσει να διανέμει μέρισμα στους μετόχους τα τελευταία οκτώ με δέκα χρόνια, κυρίως επειδή αποπληρώνει δάνειο που είχε πάρει ώστε να χρηματοδοτήσει τη ριζική ανακαίνισή του, λέει ο Μοχάμεντ Λαρμπί Μπελκαΐντ, δήμαρχος του Μαρακές. Πρόκειται για «εμβληματικό ιστορικό μνημείο για το Μαρακές και για την παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά το La Mamounia είχε σχεδιαστεί ως παλάτι. Από το 1923 υποδέχεται ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο, διάσημους και άσημους. Η ιστορία του κτηρίου αρχίζει τον 12ο αιώνα, όταν βρισκόταν προστατευμένο πίσω από τα τείχη του Μαρακές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. Το La Mamounia είναι αδιαχώριστο από τους μεγαλειώδεις κήπους του, οι οποίοι είχαν αποτελέσει το γαμήλιο δώρο προς τον πρίγκιπα Αλ Μαμούν από τον πατέρα του, τον 18ο αιώνα. Κάποτε το ιστορικό ξενοδοχείο αποτελούσε τη ναυαρχίδα των πολυτελών ξενοδοχείων στο Μαρόκο, ωστόσο η λάμψη του έχει ξεθωριάσει λίγο τα τελευταία χρόνια, καθώς η τάση που κυριαρχεί διεθνώς στην ξενοδοχειακή αγορά είναι η προώθηση του Μαρακές ως ενός τουρισμού για ολόκληρο τον χρόνο για μια ευρύτερη ομάδα τουριστών που πιθανώς δεν θέλουν να διαθέσουν τόσα πολλά χρήματα για διαμονή.

Η τιμή ενός δωματίου στο ξενοδοχείο La Mamounia κοστίζει περίπου 600 ευρώ τη βραδιά, ενώ η τιμή μιας σουίτας φθάνει τα 5.530 ευρώ το βράδυ. Μια παραδοσιακή μαροκινή βίλα στο ξενοδοχείο κοστίζει περίπου 6.500 ευρώ τη βραδιά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου. Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας σιδηροδρόμων του Μαρόκου αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ το μαροκινό Υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. Η καθημερινή εφημερίδα «L’ Economist» ανέφερε πως η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να ορίσει ως κατώτατη τιμή για την παραχώρηση του 51% του ιστορικού ξενοδοχείου τα 315 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, ο δήμαρχος του Μαρακές είχε δηλώσει πως δεν έχει αποτιμηθεί ουδέποτε η αξία του ξενοδοχείου.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης