Για πρώτη φορά στην ιστορία των CDS, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να πτωχεύσει η Γαλλία είναι περισσότερες από εκείνες της Πολωνίας! Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση αξιολόγησης (Αaa), ενώ η δεύτερη κατατάσσεται στην έκτη θέση (Α2), σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου πτώχευσης της Γαλλίας ξεπέρασε το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου να κηρύξει στάση πληρωμών η Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, πάντως, δεν προκύπτει από την αύξηση του κόστους προστασίας των κατόχων γαλλικών ομολόγων, αλλά από τη μείωση του κόστους προστασίας των κατόχων πολωνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές CMA, στις 14 Μαρτίου το κόστος ασφαλίστρων κινδύνου για τα πολωνικά ομόλογα υποχώρησε στις 171 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια ημέρα το κόστος των γαλλικών CDS (για μία πενταετία) είχε διαμορφωθεί στις 172 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης, άλλωστε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ την περασμένη εβδομάδα που διενεργήθηκε δημοπρασία πενταετών πολωνικών ομολόγων, το επιτόκιο που διαμορφώθηκε ήταν το χαμηλότερο από το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δική της εξήγηση για τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Γαλλίας δίνει στο πρακτορείο Bloomberg η Εσθερ Λόου, στρατηγική αναλύτρια της Societe Generale στο Λονδίνο:

«Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού της Πολωνίας και του κόστους ασφάλισης των επενδυτών από ενδεχόμενη κατάρρευση της χώρας. Η Πολωνία, άλλωστε, είναι υποψήφια για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από τους οίκους αξιολόγησης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης