Ποιοι ωφελούνται από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, 08:26
Ποιοι ωφελούνται από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το φιάσκο με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έλαβαν στις αρχές Αυγούστου εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα προχωρώντας σε διορθώσεις στον εν λόγω φόρο.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με τις προθεσμίες όμως να πιέζουν ασφυκτικά για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 6,2 εκατομμύρια φορολογουμένους και την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου, η προθεσμία για την οποία εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στο εύρος των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον φόρο για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες αλλά και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει θολό.

Ειδικά για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μια μικρή έκπτωση της τάξεως του 20%, η οποία όμως θα χορηγηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Ημερησία», για την πλειονότητα των φορολογουμένων το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα θα είναι το ίδιο και το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, ο οποίος αυξάνεται σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και η τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2015.

Εκκαθαριστικά με νέα μειωμένα ποσά φόρου αναμένεται να λάβουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν οικόπεδα σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών για τους οποίους με την αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προέκυψε υπέρογκος φόρος.

Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για τον φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπ’ όψιν θα είναι η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ

Μολονότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα «χτύπημα» για την πλειονότητα των φορολογουμένων, θα υπάρξουν και οι κερδισμένοι.

Σε πολλές περιοχές κυρίως της Αττικής η εφαρμογή των τιμών που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού είναι πολύ μικρότερες σε σύγκριση με τις τιμές με βάση τις οποίες υπολογίστηκε πέρυσι ο ΦΑΠ.

Έτσι, σε Σπάτα, Μαραθώνα, Μαρκόπουλο, Κερατέα, Λούτσα και άλλες περιοχές της Αττικής η νέα εκκαθάριση θα γίνει με τις φετινές τιμές ΕΝΦΙΑ και όχι με τις περυσινές ΦΑΠ, όπως θα ισχύσει για τους υπόλοιπους εκτός αντικειμενικού σχεδίου οικισμούς.

Ως εκ τούτου, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι μειωμένος ακόμη και κατά 90% σε σχέση με τον ΦΑΠ. Για παράδειγμα, στα Σπάτα ο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα ανέρχεται στα 50 ευρώ το τετραγωνικό αντί για 500 που ήταν ο ΦΑΠ.

Στις διορθώσεις στις οποίες θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η κατάργηση των προϋποθέσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη μερική ή ολική απαλλαγή των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ και αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης των συγκεκριμένων απαλλαγών.

Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθεί η προϋπόθεση περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχε τεθεί για τη χορήγηση των απαλλαγών.

Όσον αφορά στις απαλλαγές, θα αναγνωρίζονται στους δικαιούχους με ηλεκτρονικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε οι ίδιοι να μη χρειαστεί να εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή να μην απαιτηθεί να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014, 08:34