Αντιμέτωπες με οικονομική ασφυξία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις αποπληρωμές οφειλών του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως κατά μέσο όρο χρειάζονται πέντε μήνες προκειμένου να μπουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων στα οποία χρωστάει το Δημόσιο, με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να πλησιάζει για τον μήνα Μάιο τα 5 δισ. ευρώ.

Οι εικόνες με εξαγριωμένους πολίτες στις κατά τόπους ΔΟΥ, που βρίσκονται στο… περίμενε εδώ και μήνες, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς οι υπάλληλοι δεν σταματούν να τους ανακοινώνουν αναβολές στις πληρωμές. Από το σήμερα στο… αύριο παραπέμπονται οι πολίτες στα γκισέ, με την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την αγωνία να συναντά την απογοήτευση, καθώς τα χρέη πνίγουν τους ιδιώτες. Ουσιαστικά, δημιουργείται μια κατάσταση όπου αρκετοί οφειλέτες προσπαθούν διαρκώς να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, τη στιγμή που το τελευταίο υιοθετεί μια τελείως διαφορετική στάση, όταν καλείται να αποπληρώσει τα δικά του χρέη προς τους ιδιώτες.

Κι όλα αυτά ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013, το κράτος θα πρέπει να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του εντός 30 ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χειρότερος… κακοπληρωτής

Η συγκεκριμένη πρακτική του Δημοσίου αποτελεί έναν από τους μόνιμους πονοκεφάλους για χιλιάδες ιδιώτες και προκαλεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η κατάσταση είναι δραματική σε αρκετούς κλάδους, με τους επιχειρηματίες να προχωρούν ακόμα και σε επισχέσεις, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πάρουν τα χρήματά τους.

Εκτιμάται πως για το χρονικό διάστημα 2008-2013 το κράτος χρειαζόταν κατά μέσον όρο 175 ημέρες προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τους προμηθευτές, ενώ, μετά τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας για την επίσπευση των πληρωμών, ο χρόνος αυτός έπεσε στις 155 ημέρες το 2014. Ωστόσο, αρκετοί ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην ουσία του ζητήματος, καθώς οι 20 ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά, όταν τα χρέη σχηματίζουν… βουνά πάνω στα γραφεία της επιχείρησης. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να επηρεάζεται δραματικά η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με δημόσιους φορείς.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για τον μήνα Μάιο:

  • Ασφαλιστικά ταμεία: 2,946 δισ. ευρώ
  • ΕΟΠΥΥ: 1,957 δισ. ευρώ
  • Νοσοκομεία: 810 εκατ. ευρώ
  • Υπουργεία: 253 εκατ. ευρώ
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση: 395 εκατ. ευρώ
  • Λοιπά νομικά πρόσωπα: 186 εκατ. ευρώ
  • Εκκρεμείς επιστροφές φόρων: 539 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία, η οποία θεσπίστηκε το 2013 βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώνει τις οφειλές του εντός 30 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου για την παροχή υπηρεσίας ή προϊόντος που λαμβάνει. Παράλληλα, σε περίπτωση καθυστέρησης το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας, ο οποίος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 ανερχόταν σε 8,25% (πρόσθετο επιτόκιο 8% + 0,25% επιτόκιο αναφοράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014). Όσον αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο τόκος υπερημερίας καθορίστηκε με βάση το επιτόκιο 8% και το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2014.

Η λίστα της Κομισιόν

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου είναι η σχετική λίστα με τους… κακοπληρωτές που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η συγκεκριμένη λίστα αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την Ευρώπη των… δύο ταχυτήτων, για την οποία έχουν επανειλημμένα κάνει λόγο αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (κυρίως από χώρες του Νότου). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 165 ημέρες, στη δεύτερη θέση η Ελλάδα με 155 ημέρες, στην τρίτη θέση η Ισπανία με 154 ημέρες και στην τέταρτη θέση η Πορτογαλία με 129 ημέρες.

Χώρα

Ημέρες καθυστέρησης

Ιταλία

165

Ελλάδα

155

Ισπανία

154

Πορτογαλία

129

Κύπρος

84

Βέλγιο

68

Κροατία

62

Γαλλία

59

Βουλγαρία

57

Σλοβακία

55

Ουγγαρία

54

Λιθουανία

52

Σλοβενία

51

Ρουμανία

46

Τσεχία

44

Ιρλανδία

44

Ολλανδία

44

Αυστρία

40

Ελβετία

40

Βρετανία

40

Πολωνία

38

Δανία

35

Γερμανία

35

Σουηδία

35

Νορβηγία

34

Ισλανδία

33

Εσθονία

25

Φινλανδία

24

Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος στην ΕΕ διαμορφώνεται στις 58 ημέρες. Τη μεγαλύτερη συνέπεια στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου την εμφανίζουν η Φινλανδία (24 ημέρες), η Εσθονία (25 ημέρες), η Νορβηγία (34 ημέρες) και η Σουηδία (35 ημέρες).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης