Για πάρα πολλούς, είναι διεθνής παρίας. Ακριβώς το  αντίθετο έδειξε η σχεδόν ενθουσιώδης υποδοχή που έτυχε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας –διάδοχος Mohammed bin Salman στη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Οσάκα. 

Ακόμη και στην παραδοσιακή «οικογεινακή» φωτογραφία, των συμμετεχόντων στην διάσκεψη των G-20 ακτινοβολούσε  στην τιμητική θέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, την Παρασκευή στην Οσάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Όπως επισημαίνει τηλεγράφημα του Associated Press «έκανε σαρκαστική γκριμάτσα καθώς καθόταν δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πήρε πόζα μαζί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και ομάδα παιδιών που τρέχουν με σημαία μπροστά σε  προηγούμενη φωτογραφία από την τελετή υπογραφής για συμφωνίες ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων».

 

«Ακόμη και όταν τα ζητήματα είχαν στραφεί αλλού ,  εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ ζήτησε να διερευνηθεί η σχέση του με την δολοφονία εξέχοντος δημοσιογράφου της Washington Post, καθώς αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αμφισβητεί τη στήριξη προς  το βασίλειό του και το ρόλο του στον πόλεμο στην Υεμένη. Ορισμένοι ηγέτες στην Οσάκα έχουν βγει στον δρόμο   για να βεβαιωθούν ότι ο πρίγκιπας αισθάνεται άνετα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο πρίγκιπας – από τους ψηλότερους ηγέτες ντυμένος με την παραδοσιακή λευκή αραβική κελεμπία ως τον αστράγαλο – έτρεχε από συνάντηση σε σύσκεψη ή περιπλανιόταν ανάμεσα στους άλλους ηγέτες πριν τις τελετές, έδειχνε εντελώς άνετα, συχνά μέ πλατύ χαμόγελο για την ανταλλαγή ευχαριστιών.

  Γεύμα με Τραμπ

Ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Σαουδάραχο πρίγκιπα το Σάββατο, ενώ βρίσκονταν στην Οσάκα Ιαπωνίας, αποκαλώντας τον “προσωπικό φίλο μου”.

“Όπως γνωρίζετε, η Σαουδική Αραβία είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών προϊόντων και ειδικά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  “Κάνουμε ό,τι καλύτερο στον κόσμο μακράν. Και εκτιμούμε όσα πράττουν. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις αγορές που πραγματοποιούνται από τη Σαουδική Αραβία. Έτσι είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μαζί σας. Μεγάλη μας τιμή που βρίσκεστε εδώ ».

 Για τον bin Salman ο Trump είπε ακόμη πως πρόκειται για  “άνθρωπο που έχει κάνει πραγματικά πολλά  πράγματα τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά το άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας”.
Πάντως, ο πρόεδρος Trump δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφο Jamal Khashoggi, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

 Ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ερευνά τον θάνατο του Khashoggi δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι υπάρχουν “αξιόπιστα στοιχεία”  για την δολοφονία. Ο Bin Salman έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μετά από μια έρευνα μηνών, η Agnes Callamard, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, δήλωσε πρόσφατα ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Khashoggi ήταν θύμα «σκόπιμης, προμελετημένης εκτέλεσης – εξωδικαστικής δολοφονίας – για την οποία το κράτος της Σαουδικής Αραβίας Η Αραβία έχει την ευθύνη».
  Η Σαουδική Αραβία αρνείται ότι ο 33χρονος πρίγκιπας είχε οποιαδήποτε γνώση της δολοφονίας του Khashoggi, το οποίου το πτώμα δεν έχει βρεθεί.

 Το βασίλειο έχει παραπέμψει σε δίκη 11 ύποπτους, ορισμένοι εκ των οποίων εργάστηκαν άμεσα για τον πρίγκιπα.

 Αλλά ο πλησιέστερος πρώην σύμβουλός του, ο Saud al-Qahtani, ο οποίος καταζητείται  από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία, δεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν παραπεμφθεί. 

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης