Καταργούνται από την Πέμπτη 15 Ιουνίου οι χρεώσεις περιαγωγής (roaming) στην κινητή τηλεφωνία για όσους ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χρεώσεις, δηλαδή, που θα επιβάλλονται σε όσους πραγματοποιούν κλήσεις, στέλνουν μηνύματα ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες δεδομένων (data) όταν ταξιδεύουν, εντός της Ε.Ε., θα είναι αυτές που προβλέπουν τα τιμολόγια του τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη χώρα προέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό καθώς κάθε υπάρχον ή νέο συμβόλαιο που περιλαμβάνει υπηρεσίες περιαγωγής θα μετατραπεί εξ ορισμού σε συμβόλαιο περιαγωγής με ενιαίες χρεώσεις. Με άλλα λόγια, ο χρήστης κινητού τηλεφώνου που δέχεται κλήση, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, στην Ε.Ε., μετά την 15η Ιουνίου 2017 δεν θα υποστεί καμία επιπρόσθετη χρέωση, καθώς θα είναι σαν να ταξιδεύει στη χώρα του.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Ε.Ε. απαίτησε σταδιακά από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μειώσουν σημαντικά τα τέλη περιαγωγής, υπέρ των καταναλωτών, με τις χρεώσεις να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2007. Το τελευταίο βήμα έγινε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την τιμολογιακή οροφή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών παρόχων.

Τι σημαίνει η άρση των επιπλέον χρεώσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα επιβάλλεται κανένα επιπλέον ποσό σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικοινωνίες (τηλεφωνικές κλήσεις, SMS, δεδομένα) που πραγματοποιεί ο χρήστης από άλλη χώρα της Ε.Ε. θα καλύπτονται στην εθνική δέσμη: τα λεπτά, τα μηνύματα SMS και τα gigabyte δεδομένων που καταναλώνει στο εξωτερικό, εντός Ε.Ε., θα χρεωθούν ή αφαιρεθούν από τον όγκο του εθνικού τιμολογιακού προγράμματος ακριβώς σαν να βρισκόταν στο «σπίτι» του, τη χώρα από την οποία προέρχεται και διαμένει μόνιμα.

Εάν ο χρήστης μετακομίσει και αποκτήσει μόνιμη διαμονή σε άλλη χώρα της Ε.Ε., δεν θα είναι πλέον σε θέση να επωφεληθεί από τις προσφορές περιαγωγής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας από όπου ήρθε. Κι αυτό επειδή η περιαγωγή σαν «στο σπίτι» του θα εξασφαλίζεται – σε περίπτωση μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα- με κινητή συνδρομή στη νέα χώρα διαμονής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης