«H κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προστασία του αιγιαλού, της παραλίας και της κοινοχρησίας τους”, ανέφερε, μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τον αιγιαλό.

«Θα μπορούσαμε να μην φέρουμε νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία και να τον αφήσουμε στην τύχη του. Θα μπορούσαμε να αφήσουμε να συνεχίζονται πράξεις και παραλείψεις δεκαετιών. Οι πολίτες ξέρουν ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, ίσως όχι πάντα έγκαιρα, ίσως όχι αρεστές σε όλους, ίσως όχι πάντα χωρίς σφάλματα, αλλά με ευήκοα ώτα για διορθώσεις. Οι πολίτες που ξέρουν τι έχει συμβεί στο παρελθόν, γι΄αυτό προστρέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ξέρουν ότι η όποια λύση θα είναι δίκαιη, χωρίς δωράκια και ανταλλάγματα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της περιβαλλοντικής και ιδιοκτησιακής προστασίας των δικαιωμάτων του Δημοσίου στον αιγιαλό και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους» είπε ειδικότερα η Κατερίνα Παπανάτσιου και υπογράμμισε ότι οι διατάξεις κινούνται στην κατεύθυνση μεγέθυνσης της κοινοχρησίας και της αποφυγής νέων αυθαιρεσιών. Ταυτόχρονα όμως, όπως είπε, συνεκτιμώνται οι ανάγκες που έχουν προκύψει και που έχουν κοινωνικές, αναπτυξιακές και οικονομικές παραμέτρους. Η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε «τομές» αλλά και σε «παρεμβάσεις» που επιδιώκουν να διορθώσουν «έστω και οριακά αστοχίες του παρελθόντος». «Ιδίως επιχειρείται ενιαίος, διαφανής τρόπος προστασίας του ευαίσθητου περιβάλλοντος του αιγιαλού και των λοιπών κοινόχρηστων χώρων με τη διασφάλιση των απολύτως αναγκαίων δραστηριότητων. Αυτά τα επιχειρούμε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος από δουλείες, αβλεψίες, αυθαιρεσίες και πιέσεις κάθε είδους», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

 

Η υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– για πρώτη φορά προσδιορίζεται ότι το ελάχιστο πλάτος της παραλίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 μέτρα, εκτός από τις περιπτώσεις που τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, το καθιστούν αναγκαίο (ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τα Δωδεκάνησα, θα αντιμετωπιστούν με επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία).

– Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητά η κατασκευή κτισμάτων και η γενικά η τοποθέτηση κατασκευών στον αιγιαλό, την παραλία, το υδάτινο στοιχείο κλπ.

– Κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να διασφαλίζει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, τουλάχιστον σε μια παραλία, στα διοικητικά του όρια (μέχρι σήμερα δεν υπήρχε παρόμοια πρόβλεψη στο νόμο του αιγιαλού).

– Για πρώτη φορά προβλέπεται υποχρεωτική ύπαρξη ελεύθερης διόδου από τον δημόσιο δρόμο προς τον αιγιαλό, όταν παρεμβάλλεται ιδιωτικό ακίνητο.

– Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο παλαιός αιγιαλός παύει να ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ανήκει στη δημόσια κτήση. Είναι ανεπίδεκτος κτήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και καταγράφεται πλέον ως κοινόχρηστος χώρος που ανήκει στο Δημόσιο.

– Υπάρχει ενιαία οικοσυστημική διαχείριση αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού.

– Διατηρούνται κάποια έργα με αυστηρότερες όμως προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και η σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου περιβάλλοντος και των καθ΄ύλην αρμόδιων υπουργείων. Η δε διατήρηση και περαιτέρω παραχώρηση γίνεται μόνο έναντι ανταλλάγματος.

– Το πλαίσιο παραχώρησης απλής χρήσης παλαιού αιγιαλού, τροποποιείται υπέρ της κοινοχρησίας και η πιο συνηθισμένη χρήση γίνεται πλέον η απλή χρήση (ομπρέλες, ξαπλώστρες ρυμουλκούμενες καντίνες κλπ).

– Η κυβέρνηση έχει στόχο να επεκτείνει ιδίως την απλή χρήση με ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Στόχος είναι επίσης οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες να γίνονται και για τις παραχωρήσεις από τους δήμους.

– Το αντάλλαγμα καθορίζεται πλέον με αντικειμενικό και άρα “αμερόληπτο” τρόπο.

– Εξαιρούνται ρητά από την αδειοδότηση χρήσης αιγιαλού κατοικίες και καταστήματα κάθε είδους και ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό σημαίνει πως αν είναι παράνομες κατασκευές, αυτές θα κατεδαφιστούν. Οι μόνες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να έχουν την παραχώρηση χρήσης στον αιγιαλό, είναι αυτές που κατασκευάστηκαν από το Δημόσιο ή τον ΕΟΤ ή για λογαριασμό τους, όπως συμβαίνει με τα ιστορικά «Ξενία».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης