Η ελληνική κτηματαγορά τη χρονιά που πέρασε επηρεάστηκε για ακόμη μία φορά από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά, ιδιαίτερα στο 2ο εξάμηνο με την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν το 2015 σε σχέση με το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,5%, ενώ των νεόδμητων δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα καταγράφηκε πτώση έως και 3%, ενώ στα νεόδμητα δεν υπήρξε ουσιώδης μεταβολή. Ακολούθως, στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 4,5%, ενώ στα νεόδμητα οι τιμές επίσης παρέμειναν αμετάβλητες. Τέλος, για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε πτώση κατά μέσο όρο 7% και στα νεόδμητα 3%.

Η συνεχής, εδώ και έξι χρόνια, πτώση των τιμών των ακινήτων τροφοδοτείται αφενός από την έλλειψη χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και αφετέρου από την υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων αλλά και τη γενικότερη αβεβαιότητα λόγω της επικρατούσας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έρευνα της REMAX

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης