Το «πάγωμα» πληρωμών και επιστροφής φόρου, με εξαίρεση την καταβολή μισθών και συντάξεων, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης, σε μια ύστατη προσπάθεια να μην… εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.

Τα ταμεία του κράτους βρίσκονται στο «κόκκινο» και μέχρι να έρθει η Τρόικα, να γίνει η αξιολόγηση και να ληφθούν αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες για την εξασφάλιση εσόδων, η ανάγκη για την εξασφάλιση ρευστότητας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Η αδυναμία των αρμόδιων οργάνων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που εμφανίζεται στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει δημιουργήσει μια «μαύρη» τρύπα στα ταμεία, με την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα να φθάνει τα 661 εκατ. ευρώ στο 5μηνο Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η ανάγκη για μια «ένεση» ρευστότητας στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν ήδη απορροφήσει σχεδόν το 60% της ετήσιας χρηματοδότησης, συνθέτουν την κατάσταση «ασφυξίας» η οποία έχει διαμορφωθεί.

Κύριο μέλημα είναι η επάρκεια των κρατικών διαθεσίμων, με την ελπίδα πως οι δανειστές θα ανάψουν τελικά το «πράσινο» φως για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης κατά δύο τουλάχιστον έτη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τον απαιτούμενο χρόνο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει λιγότερο σκληρά μέτρα στους φορολογούμενους και να βελτιώσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο σε 10,87 δισ. ευρώ (έναντι 12,89 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος) και το πρωτογενές έλλειμμα σε 2,34 δισ. ευρώ (έναντι 4,23 δισ. ευρώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης