«Φρένο» – χωρίς ωστόσο να έχει άμεσο αντίκτυπο- θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση γνωμοδότησή του επί των νέων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

«Φρένο» – χωρίς ωστόσο να έχει άμεσο αντίκτυπο- θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο με βάση γνωμοδότησή του επί των νέων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξειςΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει πως οι περικοπές συντάξεων κατά 18% από το έτος 2019 αντίκεινται στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περικοπές συμφωνήθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και της κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εντάσσονται στο νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Επί της ουσίας το δικαστήριο που είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις προηγούμενες περικοπές, αυτήν τη φορά «προσπέρασε» το ζήτημα της συνταγματικότητας, αναφέροντας πως η εν λόγω συμφωνία ενδεχομένως προσκρούει στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Η απόφαση, πάντως, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα παρά μόνο γνωμοδοτικό και ως εκ τούτου δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές επί του νομοσχεδίου, το οποίο ενδεχομένως να ψηφιστεί στη Βουλή ως έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές απεφάνθησαν ακόμη πως κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για ένα νομοσχέδιο για το οποίο δεν υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ, αν δεν βγαίνουν οι προσδοκώμενοι στόχοι, θα υπάρξει και «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις. Υπολογίζεται ότι περίπου 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης