Το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) μειώθηκε στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι αυξημένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015), σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

H τριμηνιαία μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labour cost, ULC) στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 1% και τη μείωση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε 2,2%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 3,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ULC αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 0,1%.
Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων σημείωσαν αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά τη μείωση που κατέγραψε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ισχυρή ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ (0,9% στο δεύτερο τρίμηνο), λόγω της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων κατά 1,1% και της παραγωγικότητας κατά 0,2%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης