Σε αγορές κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως θα προχωρήσει η ΕΚΤ, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχουν οι όροι και προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα. Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, «θα υπάρξουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ», όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Aυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υφιστάμενα προγράμματα για abs και καλυμμένα ομόλογα. Στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων θα φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ» δήλωσε.

Διευκρινίσεις για τη βοήθεια του ELA προς τις τράπεζες

Πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι ο ELA μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η παράταση του μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012, οπότε -ως γνωστόν- οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα μίας χώρας, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν αξιολογηθεί προσφάτως με τα stress tests. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012.

Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον εν λόγω μηχανισμό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις κυπριακές τράπεζες.

Χθες το βράδυ, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας των εκροών καταθέσεων που παρατηρούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου και έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πηγή της Εθνικής, η τράπεζα είχε επαρκείς εγγυήσεις για να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ.

Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς αυτό προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Το σχετικό αίτημα, εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα, θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έπειτα από 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή εφαρμοζόταν από το 2012, χωρίς όμως να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα αντίστοιχα αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα μέσω του μηχανισμού ELA παρέχεται με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το «ζεστό» χρήμα που χορηγεί απευθείας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε η στήριξη των τραπεζών από τον ELA

Ο ELA μπορεί να χορηγήσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και μετά τις 28 Φεβρουαρίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης