Ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ που αφορά συνολικά 35.000 ανέργους και στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και στην επανασύνδεση των μακροχρόνια ανέργων με την αγορά εργασίας.

Σε επιστολή που έχει αποστείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους. Σε ότι αφορά δε τη χρηματοδότησή του, αυτή θα προέρχεται τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει του σχεδιασμού του προγράμματος, η απασχόληση θα είναι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και θα παρέχεται με τη μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα. Μάλιστα, τα έργα αυτά δεν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των δήμων, όπως είναι για παράδειγμα η αναβάθμιση υπηρεσιών, η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου πλήθους κατοίκων κ.ά.

Τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν θα επιλέγονται από τους ίδιους τους δήμους, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες τους, και θα στοχεύουν σε τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, η συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιών αλλά και η αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.

Πάντως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, η ημερήσια αμοιβή πρόκειται να διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ μηνιαία δεν θα ξεπεράσει τα 546 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, Βορειοηπειρώτες, ομογενείς, άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών (ή μονογονεϊκών οικογενειών) στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μακροχρόνια άνεργοι ή άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα «Νέα», άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του Οργανισμού και άνεργοι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Θα πρέπει να επισημανθεί πως αφού ο Οργανισμός λάβει τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ωφελουμένων, θα προβεί στη σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των επιβλεπόντων φορέων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης