Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των υπουργών οικονομικών Γερμανίας και Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε, αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η συνομιλία αυτή έλαβε χώρα αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της οποίας η γερμανική Καγκελαρία διαβεβαίωσε την Άγκυρα πως ενδιαφέρεται να στηρίξει την τουρκική οικονομία. Ο λόγος είναι απλός. Η Γερμανία είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας και ακολουθούν Γαλλία και Ολλανδία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς

Στα πλαίσια αυτής της επικοινωνίας αποφασίστηκε την Πέμπτη που μας πέρασε και μια προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Τουρκίας, Όλαφ Σολτς και Μπεράτ Αλμπαϊράκ προκειμένου να προετοιμαστεί στον μέγιστο βαθμό η επίσημη επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά το κλείσιμο της αμερικανικής χρηματαγοράς οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν τα τουρκικά ομόλογα και όπως σημειώνει το Βloomberg το τουρκικό αξιόχρεο κατατάσσεται πλέον περίπου στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Ο κύριος λόγος που προκάλεσε τη νέα αυτή υποβάθμιση οφείλεται στην πρόβλεψη των δύο αυτών Οίκων πως η τουρκική οικονομία εισέρχεται από το 2019 σε περίοδο ύφεσης.

Η προτροπή του Βερολίνου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όπως γράφει το Spiegel, ενθάρρυνε τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας ενώ ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ του απάντησε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες του κόλπου προκειμένου να αναζητήσει βοήθεια από φιλικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ρωσία θα προσφέρει χρήματα στην Τουρκία.Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά από την Άγκυρα σημαντική αύξηση των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει «επειγόντως» καθώς, μόνο έτσι θα σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

«Τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει το ύψος του προγράμματος βοήθειας για την Τουρκία. Ανάλογα με τον σχεδιασμό, θα χρειαστούν από 30 έως 70 δις δολάρια» σημειώνει το ρεπορτάζ του Spiegel και προσθέτει:

«Μέχρι το τέλος του έτους, κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δις ευρώ, δηλαδή, περισσότερο από το ¼ του ΑΕΠ της χώρας».

Διαβάστε επίσης: ”Χτύπημα” από Moody’s – S&P κατά της Τουρκίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης