Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής σε μη επενδυτική βαθμίδα, λέγοντας ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

Ο οίκος Fitch άλλαξε τις προοπτικές για τη Νότια Αφρική σε σταθερές από αρνητικές. Η υποβάθμιση από τον Fitch σε BB+ από BBB- για το χρέος σε εγχώριο και ξένο νόμισμα έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης από τον οίκο S&P Global Ratings, που υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία “junk” (σκουπίδια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποβαθμίσεις από τους δύο οίκους θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να αφαιρεθεί από κάποιους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και να υποχρεώσουν κάποια διεθνή ταμεία, που τους παρακολουθούν ή που δεν τους επιτρέπεται να διακρατούν τίτλους σε μη επενδυτική βαθμίδα, να τα πουλήσουν.

Η κίνηση του Fitch είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, το οποίο σημαίνει λιγότερα χρήματα για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και το σύστημα αποχέτευσης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαδηλώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες απ’ όσες έχουν ήδη συνταράξει ολόκληρη τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης