Με ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι ενδεχομένως θα υποβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας πως αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τότε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.

Με δεδομένη την ήδη πολύ χαμηλή αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών στο «B-» τονίζει ο διεθνής οίκος, «δεν περιμένουμε κάποια εξέλιξη στην πιστοληπτική αξιολόγηση μετά τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ελλείψεις από την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) οι οποίες θα θεωρούμε ότι δεν μπορούν ρεαλιστικά να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα μέσω μέτρων αναδιάρθρωσης, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανάλυση, «οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ενοποίηση τους και στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα πανευρωπαϊκά stress tests θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ελλείψεις, ιδίως εάν τα εν εξελίξει μέτρα αναδιάρθρωσης δεν ενσωματωθούν πλήρως».

Το καμπανάκι που χτυπά ο διεθνής οίκος αφορά στα «κόκκινα« δάνεια επισημαίνοντας: «Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ευάλωτες στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην βελτιούμενη, αλλά ακόμη πολύ ισχνή, ελληνική οικονομία. Τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονται μεταξύ 29,7% του συνόλου στην Εθνική έως 45,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση της Alpha Bank». Την ίδια στιγμή, η κάλυψη των δανείων παραμένει χαμηλή, κάτω του 47%, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας πως η τάση στην αγορά ακινήτων παραμένει πτωτική, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των εχεγγύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης