Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 12:12
Ντράγκι: Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα

Μήνυμα ενόψει της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών έστειλε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε αποφευχθούν τα χειρότερα στην οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε άρθρο του στους Financial Τimes, με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να δράσουμε ανάλογα», ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει ότι η πανδημία συνιστά μια ανθρώπινη τραγωδία «δυνητικά βιβλικών διαστάσεων» και οι δράσεις που αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις είναι γενναίες και αναγκαίες και πρέπει να υποστηριχθούν.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να δράσουμε με αρκετή δύναμη και ταχύτητα για να αποτρέψουμε την κρίση από το να μεταμορφωθεί σε μια παρατεταμένη ύφεση» υπογραμμίζει ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ και προσθέτει: «Είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση πρέπει να συνεπάγεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους».

Ο Ντράγκι χρησιμοποιεί το παράδειγμα των πολέμων προκειμένου να δείξει ότι τα κράτη έκαναν πάντα αυτό ενόψει εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. «Οι πόλεμοι -το πιο σχετικό προηγούμενο- χρηματοδοτήθηκαν από την αύξηση του δημόσιου χρέους» υπενθυμίζει.

«Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν αλλά το πώς το κράτος πρέπει να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό του για καλή χρήση» συμπληρώνει ο Μάριο Ντράγκι.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 12:22