Τα χειρότερα έρχονται για την Ευρωζώνη που στο άμεσο μέλλον θα αντιμετωπίσει ακόμη βαθύτερη οικονομική κρίση, εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μία προσωρινή ηρεμία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι σα να ταξιδεύουμε ανάμεσα σε κυκλώνες. Είσαι στα μισά του δρόμου και λες “ωραία”… Αλλά ξεχνάς ότι έχει κι άλλο μπροστά», είπε σε διάλεξή του την οποία διοργάνωσε το κολλέγιο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και προειδοποίησε: «Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρέπει να επαναπαυθούν στην λανθασμένη ιδέα ότι τα χειρότερα για την κρίση της ευρωζώνης έχουν παρέλθει».

Λάθος, κατά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης των Εργατικών και νυν βουλευτή, είναι η υιοθέτηση εκτεταμένων μέτρων λιτότητας.

Με αφορμή την επιβολή λιτότητας στην Ισπανία, είπε χαρακτηριστικά: «Μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος οφείλεται στο ότι πολλοί ηγέτες πίστεψαν ότι τα χειρότερα παρήλθαν, άρα τώρα χρειάζεται λιτότητα. Όμως χώρες όπως η Ισπανία, όπου εφαρμόζεται σήμερα αυστηρή λιτότητα, δεν έχουν καθόλου εξέλθει από την κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζοφερές προβλέψεις του εξέχοντος Βρετανού πολιτικού λαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα, εάν θυμηθούμε ότι ο Ντάρλινγκ είναι ο άνθρωπος που τον Αύγουστο του 2008 είχε επιτυχώς προβλέψει ότι «η βρετανική οικονομία εισέρχεται άμεσα στην χειρότερη περίοδο των τελευταίων 60 ετών, από την μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930».

Λίγες εβδομάδες μετά επιβεβαιώθηκε εντυπωσιακά, αρχικά από την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού γίγαντα Lehman Brothers και κατόπιν από την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίοδο ύφεσης, η οποία δεν έχει ακόμη αντιστραφεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης