Νουαγιέ: Tο καλοκαίρι θα ξεκαθαριστεί αν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015, 12:18
Νουαγιέ: Tο καλοκαίρι θα ξεκαθαριστεί αν θα γίνει «κούρεμα» καταθέσεων
Την εκτίμηση ότι μία πρώτη «ένεση κεφαλαίου» στις ελληνικές τράπεζες για τη σταθεροποίηση του κλάδου πριν από τα τεστ που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το φθινόπωρο για να προσδιορίσει τις ακριβείς ανάγκες «θα ήταν επιθυμητή» εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», ο Νουαγιέ υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση «του νέου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου» πρέπει να δοθεί «αμέσως μετά την υπογραφή του σχεδίου στήριξης» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της «που αναμένεται στις 11 Αυγούστου».

«Είναι επείγουσα ανάγκη να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι καταθέσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να ζητηθεί η συνεισφορά των καταθετών, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, δήλωσε ότι πρόκειται «για μια από τις πτυχές που πρέπει να αποσαφηνιστεί όσο συντομότερα γίνεται, εάν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι «ενάντια στην ιδέα του να προσφύγει κάποιος στους μεγάλους Έλληνες καταθέτες, επειδή σήμερα στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Αυτό θα κατέστρεφε τα παραγωγικά μέσα της χώρας» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η θέση του είναι «ευρέως αποδεκτή στο συμβούλιο των διοικητών» της ΕΚΤ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015, 16:00