του Κώστα Ιερίδη

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αναμένεται να συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2017, του οποίου το προσχέδιο θα κατατεθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνολικός λογαριασμός δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς ο προϋπολογισμός θα «προσαρμοστεί» στις ανάγκες για νέα έσοδα που θα προκύψουν από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ξεκίνησαν ήδη οι επιβαρύνσεις

Βέβαια, οι πρώτες επιβαρύνσεις για επαγγελματίες και νοικοκυριά είτε ξεκίνησαν από 1η Οκτωβρίου είτε αρχίζουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η επίτευξη της αύξησης των φόρων κατά 1,55 δις και των εισφορών κατά 135 εκατ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2%Αυτό διότι από την 1η Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ η αύξηση κατά 65% (+0,13 λεπτά/λίτρο) του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται (+0,05 ευρώ/λίτρο) και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με την τιμή ανά λίτρο να διαμορφώνεται από 0,23 σε 0,28 ευρώ. Αυτή η αύξηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και την λιανική τιμή πώλησης του καυσίμου έως και 0,07 ευρώ/λίτρο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει αυτές οι αυξήσεις, λογιστικά, ως έσοδα της επόμενης χρονιάς, του 2017.

Ακόμη, όπως έχει αναφέρει η «Καθημερινή», από αναπροσαρμογές των συντελεστών φορολογίας στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει επιπλέον 360 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, η επίτευξη της αύξησης των φόρων κατά 1,55 δις και των εισφορών κατά 135 εκατ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% που θέτει η κυβέρνηση.

Οι νέες επιβαρύνσεις

Ποια είναι όμως, εκτός από την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό diesel και το πετρέλαιο θέρμανσης τα νέα βάρη που είτε σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση των εσόδων είτε έχουν ήδη νομοθετηθεί;

-Η αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 με στόχο για έσοδα άνω του 1 δις ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι το ποσόν από τέλη θα αυξηθεί κατά 180 δις.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ/λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ/λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ/ λίτρο. Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών, με συνέπεια η αμόλυβδη να πωλείται σε τιμές που θα κινηθούν στα επίπεδα των 1,40 ευρώ/λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση θα αγγίζει τα 12-13 λεπτά/λίτρο. Συνολικά υπολογίζεται ότι στα έσοδα θα προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2017 παίρνουν την… ανιούσα οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Από τη νέα χρονιά, θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, του οποίου το ύψος θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 140 εκατ. ευρώ.

-Επίσης, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ και σε αυτόν που παράγεται στην Ελλάδα. Στην πράξη, η λιανική τιμή πώλησης καφέ θα αυξηθεί κατά 10-20%, με στόχο έσοδα 60 εκατ. ευρώ.

-Από τη νέα χρονιά θα επιβληθεί καινούργιο τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%. Τα έσοδα θα ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω πέντε επιβαρύνσεις έχουν κόστος 830 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτές προστεθούν τα εκτιμώμενα έσοδα αξίας 360 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ σο 24% (από τον Ιούλιο) όπως και η αλλαγή των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κτλ), ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 1,5 δις.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης