Στην κατηγορία «Advanced Emerging Μarket» («προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά», από την κατηγορία «ανεπτυγμένη αγορά») υποβάθμισε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ο διεθνής οίκος FTSE αργά το βράδυ της Παρασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H υποβάθμιση οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, στη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην ΕλλάδαΗ εξέλιξη αυτή θέτει την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με τη Μαλαισία, την Ταϊβάν, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη.

H υποβάθμιση οφείλεται στην επιβολή capital controls στους Έλληνες επενδυτές, στη μεγάλη χρονική περίοδο κατά την οποία το Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό και στη συνεχιζόμενη οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται με μια σταθερή ανεπτυγμένη αγορά» τονίζει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβανόταν στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Από το 2004 πάντως βρισκόταν υπό καθεστώς «παρακολούθησης».

Η υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης αποτυπώνει το κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας των ξένων επενδυτών, έπειτα από τους τελευταίους δύο τουλάχιστον μήνες αστάθειας. Πλέον οι επενδυτές φαίνεται πως θα τηρήσουν στάση αναμονής ως προς τις πολιτικές αλλά και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας προκειμένου να αποφανθούν εάν και σε ποιον βαθμό θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά.

Η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016.

Στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών –εκτός από τις προαναφερθείσες– βρίσκονται οι αγορές της Βραζιλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Νότιας Αφρικής και της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης