Του Κώστα Ιερίδη

Αυξημένες θα είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους πολίτες και το 2016, καθώς το Δημόσιο αναζητεί επιπλέον έσοδα δύο δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015, προωθώντας παράλληλα περικοπές στις δαπάνες. Οι φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς τίθεται σε ισχύ -μεταξύ άλλων- σειρά ρυθμίσεων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και οι οποίες πολλαπλασιάζουν τα οικονομικά βάρη για τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαρύς ο λογαριασμός του 2016 για τους πολίτες

Τον Ιανουάριο οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται τον πρώτο μήνα της χρονιάς να ψηφιστεί η αναδρομική αύξηση των φόρων στα εισοδήματα από ενοίκια για το 2015 που θα διαμορφωθεί στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για έσοδα πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Τον Φεβρουάριο θα πρέπει να καταβληθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους δανειστές για τη διαμόρφωση νέων φορολογικών κλιμάκων για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Τον Μάιο θα καταβληθεί η 1η δόση Φόρου Εισοδήματος (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελείας και την έκτακτη εισφορά).

Οι φόροι του καλοκαιριού

Ακολουθεί η 1η δόση του φόρου ακινήτων τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο πρέπει να καταβληθεί η 2η δόση φόρου εισοδήματος. Τον ίδιο μήνα πρέπει να πληρωθεί και η δεύτερη δόση του φόρου ακινήτων. Τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι πληρώνουν την 3η δόση του φόρου ακινήτων, ενώ τον Σεπτέμβριο την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 4η δόση του φόρου ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρονιά… φόρων συνεχίζεται με την 5η, 6η και 7η δόση του φόρου ακινήτων (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος), ενώ δεν αποκλείεται στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου να υπάρξουν περαιτέρω… εκπλήξεις για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης