Νέες ενδείξεις ότι δημιουργείται φούσκα ακινήτων δήλωσε σήμερα ότι βλέπει ένα στέλεχος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και προειδοποίησε εναντίον της συνέχισης των αγορών αξιόγραφων που βασίζονται σε τιτλοποιημένες υποθήκες ακινήτων από τη Fed.

«Αρχίζω να βλέπω ενδείξεις όχι μόνο στην δική μου περιφέρεια αλλά σε όλη τη χώρα ότι μπαίνουμε, για άλλη μια φορά, σε μια φούσκα ακινήτων», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φίσερ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Ντάλας, μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια ομιλία του στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό με ωθεί να είμαι πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών αξιόγραφων που βασίζονται σε υποθήκες το οποίο έχουμε θέσει σε ισχύ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η φούσκα που εν μέρει προκάλεσαν οι αγοραπωλησίες αξιόγραφων βασισμένων σε τιτλοποιημένες υποθήκες εν μέρει είχε συμβάλει στο ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης της περιόδου 2007-2009 και την ύφεση από την οποία η παγκόσμια οικονομία ακόμη πασχίζει να βγει. Αντιδρώντας η Fed σχεδόν μηδένισε τα επιτόκια και αγοράζει αξιόγραφα αξίας 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, περιλαμβανομένων αξιόγραφων βασισμένων σε τιτλοποιημένες υποθήκες ακινήτων ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Ο Φίσερ δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ της μείωσης του όγκου της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed κατά τη σύνοδό της αργότερα εντός του μηνός στην Ουάσινγκτον, κυρίως λόγω του δημοσιονομικού «χάους» που επιλύθηκε μόλις χθες. Όμως, επικαλούμενος τις αυξήσεις των τιμών των ακινήτων σε ετήσια βάση σε πόλεις του Τέξας και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, ο Φίσερ προειδοποίησε ότι η πολιτική νομισματικής τόνωσης της οικονομίας μπορεί να συμβάλλει να αυξηθούν επικίνδυνα οι τιμές των κατοικιών και των ακινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέσες τιμές των κατοικιών που μεταπωλήθηκαν τον Αύγουστο αυξήθηκαν 14,7% σε ετήσια βάση και ο αριθμός των πωλήσεων επίσης αυξήθηκε, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνειδητοποιήσουμε ότι ιστορικά υπήρξε μια εποχή που η Fed τόνωνε υπερβολικά την οικονομία», είπε ο Φίσερ. «Ανησυχώ ότι τηρούμε αυτή την παράδοση τώρα», πρόσθεσε και επισήμανε: «Κανείς δεν ξέρει πότε σκάει μια φούσκα. Αλλά θα υποστήριζα πως με κάθε δολάριο που ξοδεύουμε σε αγορές ομολόγων και τιτλοποιημένων υποθηκών, ερχόμαστε πιο κοντά στο σημείο καμπής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης