ΝΔ: «Βάφτισε» τις υποχρεώσεις, εξαγγελίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017, 14:35
ΝΔ: «Βάφτισε» τις υποχρεώσεις, εξαγγελίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
«Βάφτισε τις υποχρεώσεις, εξαγγελίες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, στη χθεσινή συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων», αναφέρει σε δήλωση της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού.

«Και αυτό, γιατί η πομπώδης δέσμευσή του για αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας από τη θεομηνία του Ιουλίου, αποτελούσε υποχρέωση, που πασιφανέστατα κaλύπτει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ», αναφέρει η κα Αραμπατζή και προσθέτει:

«Αποζημίωση βέβαια, που ο ίδιος αποπειράθηκε αρχικά να αποφύγει, κάνοντας "τα στραβά μάτια” στη θετική γνωμοδότηση του ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ”. Και "παίζοντας καθυστερήσεις”, με τη σύσταση Επιτροπής του Υπουργείου του, το πόρισμα της οποίας αναγκάστηκε τελικά να αποδεχθεί.

Ρωτάμε τον κ. υπουργό, πριν μοιράσει "δώρα χωρίς αντίκρισμα": Επαρκούν τα διαθέσιμα του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των παραγωγών;

Σε ό,τι αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, συμβουλεύουμε τον κ. υπουργό να συνταχθεί με τους Ισπανούς και να διεκδικήσει αντίστοιχη ενίσχυση με αυτήν της κρίσης του γαλακτοκομικού τομέα. Να εξαντλήσει κάθε νόμιμο και προβλεπόμενο πόρο γιατί η επίκληση των ΠΣΕΑ ως εναλλακτικής διεξόδου φαντάζει σαν μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των παραγωγών.

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύθηκε και για χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ροδάκινο, που προορίζεται για χυμοποίηση. Μάλλον "ανακάλυψε την Αμερική” και οικειοποιείται, όπως πάντα, πολιτικές άλλων, αφού η παροχή της ενίσχυσης αυτής ήταν απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης (Αριθ. 104/7056/2015 - ΦΕΚ 147/Β/22-1-2015).

Το μόνο, που είχε να κάνει ο κ. υπουργός, ήταν η αναθεώρηση της σχετικής Απόφασης, προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί να λαμβάνουν τελικά τα 3.000.000 ευρώ διαθέσιμα κατ´ έτος, που παραμένουν, δυστυχώς, 3 χρόνια με μηδενική (0%) απορροφητικότητα.

Υπερηφανεύτηκε και για τα Προγράμματα Προώθησης του ροδακίνου. Του υπενθυμίζουμε ότι οι προσκλήσεις για τα "Προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων” βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014, η αξιολόγηση, η χρηματοδότηση και υλοποίησή τους ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με ενέργειες του Υπουργείου, αλλά πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ας αφήσει, λοιπόν, τα "κούφια λόγια" ο υπουργός και τουλάχιστον ας μην προκαλεί. Όπως για παράδειγμα με την εξαγγελία της συμπερίληψης των ροδακίνων στο Μέτρο για τις Βιολογικές Καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014 -2020, το "φιάσκο” της οποίας βίωσαν "στο πετσί τους” όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί της φυτικής, εκτός των περιοχών Natura.

Και ας προκηρύξει επιτέλους, 2,5 χρόνια μετά, τα λιμνάζοντα 25.000.000 ευρώ του Μέτρου (Μ09) των Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, που αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της διαχειριστικής ανεπάρκειας και του υποκριτικού ενδιαφέροντός του, χωρίς ουσία και αντίκρισμα».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017, 14:43