Να εντάξουν όλα τα κόμματα στις μετεκλογικές δεσμεύσεις τους τη αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, για ίδιες εισφορές των ασφαλισμένων, ζητεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Θεωρούσαμε και θεωρούμε ντροπή για τον έννομο πολιτισμό μας να ισχύει ένα τέτοιο μεσαιωνικό μέτρο, να πηγαίνει δηλαδή ένας έμπορος στη φυλακή επειδή έχει προς το ταμείο του οφειλές, που αφορούν τον ίδιο και όχι τους εργαζομένους του και -ούτως ή άλλως- αφήνουν αυτόν και την οικογένειά του, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό το αναχρονιστικό και άδικο νομικό πλαίσιο θεσπίστηκε με τον χουντικό αναγκαστικό νόμο 86/1967 και “υιοθετήθηκε” μόνο από τον ΟΑΕΕ μέσω του Προεδρικού Διατάγματος 258/2005. Ισχύει έτσι “αποκλειστικά” για τους μικρομεσαίους εμπόρους και επιχειρηματίες και όχι για τις άλλες -περισσότερο προνομιούχες- τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ.)» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι αυτό το πλαίσιο θα καταργηθεί και η ΕΣΕΕ ζητεί δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα καθώς, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι έμποροι της χώρας, που έχουν ασφαλιστικές οφειλές -εκτός από τα όρια της φτώχειας που ήδη έχουν χτυπήσει την πόρτα τους- έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και τη “δαμόκλειο σπάθη” της ποινικής τους δίωξης και της φυλάκισης. Και είναι πολλοί: Τους 380.000 προσεγγίζουν οι “ανασφάλιστοι ασφαλισμένοι”, θεωρητικά ασφαλισμένοι αλλά ουσιαστικά ανασφάλιστοι».

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι στις ημέρες μας δεν μπορεί ένα ταμείο μεταξύ όλων να διώκει τους οφειλέτες του ποινικά για ίδιες οφειλές, ενώ υπάρχουν επαρκή ένδικα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης