Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Κορύφωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος στο 182,5% του ΑΕΠ εφέτος, υποχώρηση στο 167,4 % του ΑΕΠ έως το 2020 και πτώση κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2060, διαβεβαιώνει, με περισσή αισιοδοξία, σε σημερινή γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή Νικόλαο Χουντή ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

… Και όλα αυτά, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει στο ακέραιο όλες τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).     

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην από 22 Ιανουαρίου 2019 ερώτησή του προς την Κομισιόν ζητούσε να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί επιτυχημένες τις οικονομικές πολιτικές που επιβλήθηκαν από την τρόικα και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν το δημόσιο χρέος δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αντί να μειώνεται αυξάνεται. Με το πρώτο μνημόνιο το χρέος αυξήθηκε από το 130,7% στο 172,1% του ΑΕΠ. Με το δεύτερο μνημόνιο το χρέος από 138,4% μετά το PSI ανήλθε στο 181%, το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Με το τρίτο μνημόνιο το ελληνικό δημόσιο χρέος συνέχισε την ανοδική του πορεία και από 171,5 % το 2015 σήμερα σπάει κάθε ρεκόρ και φτάνει, στο τρίτο τρίμηνο του 2018, στο 182,2%, το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όμως, κατέληγε, το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε με πανηγυρισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., που βάφτισαν το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του επιτρόπου Μοσκοβισί, από την οποία προκύπτει σαφώς ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ενδέχεται να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το… 2060!

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 (14.4.2019)

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις 20 Αυγούστου 2018 και οι μακροοικονομικές προοπτικές βελτιώνονται. Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες διορθώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ η πραγματική παραγωγή αυξήθηκε με εκτιμώμενο ρυθμό 2,0% το 2018 και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 2% κατά τα επόμενα έτη. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος στο 182,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και να υποχωρήσει στο 167,4 % του ΑΕΠ έως το 2020, λόγω της ανάκαμψης της ανάπτυξης, των προβλέψεων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και των μέτρων για το χρέος.

Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα έχει επιβεβαιώσει στην Ευρωομάδα τη γενική δέσμευσή της για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επί των οποίων συμφώνησε η Ευρωομάδα στις 22 Ιουνίου 2018 επαρκούν για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν κάτω από το 15 % του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα συμμορφώνονται με το όριο του 20 % μακροπρόθεσμα. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί σε επίπεδο κάτω του 100 % του ΑΕΠ έως το 2060. Η Επιτροπή εκπονεί ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) για την Ελλάδα σε συνεργασία με τον ΕΜΣ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2018 στην έκθεση συμμόρφωσης της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ και οι τεχνικές ενημερώσεις συμπεριελήφθησαν επίσης στις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας του Νοεμβρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης