Ένας στους δύο χρωστά στην εφορία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, 08:57
Ένας στους δύο χρωστά στην εφορία
του Κώστα Ιερίδη

Αυξήθηκαν τα «φέσια» των φορολογούμενων τον Ιανουάριο, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, με τις περικοπές εισοδημάτων να έχουν μονιμοποιηθεί. Έτσι, υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, με το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου να ανέρχεται σε 4,7 εκατομμύρια. Δυο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.

Μόνο τον Γενάρη δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αξίας 1,63 δισ. ευρώ.Δυο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις. 


Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • Σχεδόν ένας στους δυο φορολογούμενους ή 4.173.206 άτομα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία. Στο τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 26.723 άτομα.
  • Δυο στους δέκα φορολογούμενους είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.
  • Για 851.818 οφειλέτες, η ΑΑΔΕ έχει ήδη λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
  • Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.672.771 οφειλέτες.
  • Τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα.


  •  Από τα νέα χρέη του Ιανουαρίου ύψους 1,63 δισ ευρώ, τα 730 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτα φόροι. Η εφορία έχει εισπράξει από τα φρέσκα χρέη 48 εκατ. ευρώ ενώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα εισπράχθηκαν τον πρώτο μήνα του 2017, 332 εκατ. ευρώ.
  • Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισ. ευρώ
  • Οι συνολικές οφειλές των φορολογούμενων προς τις εφορίες διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο σε 93,4 δις ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 1,9 δις. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαγραφή παλαιότερων οφειλών των φορολογούμενων αλλά και σε εισπράξεις μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων (π.χ. 100 δόσεις).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, 09:00