Tης Γεωργίας Μόσιου

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την ανάσα που θα δοθεί στην ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η αγορά όλο αυτό το διάστημα της αναμονής των εξελίξεων με τις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις φαίνεται ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της οικονομίας και θα υπάρξει τμηματική εκταμίευση συνολικού ποσού 10,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ πρόκειται να αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.

Στο zougla.gr μίλησαν εκπρόσωποι θεσμικών και παραγωγικών φορέων για τις αποφάσεις του eurogroup και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην οικονομική ανάκαμψη και την αναπτυξιακή προοπτική. 

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων(ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών(ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτήρισε την επίτευξη της συμφωνίας ως ευκαιρία για μια νέα αρχή για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά από μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση και μόνο η επίτευξη επιτέλους μιας συμφωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για μια νέα αρχή για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, που προϋποθέτει όμως ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα έχει ως κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό πρωτίστως με τα χρήματα της πρώτης δόσης που θα δοθούν από τους πιστωτές θα πρέπει να αρχίσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην ελληνική αγορά.»

Ακούστε εδώ ολόκληρη την δήλωση

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας(ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης, αξιολογεί το κλείσιμο της συμφωνίας ως μια βαθιά ανάσα για την ελληνική αγορά θεωρώντας όμως ότι δόθηκε «γη και ύδωρ” για να επιτευχθεί αυτή η αξιολόγηση.

Όσο για το ενδεχόμενο πώλησης των κόκκινων δανείων αλλά και των εξυπηρετούμενων σε funds του εξωτερικού, δήλωσε ότι «μπαίνουμε σε μια διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη, είναι αχαρτογράφητα τα νερά και αυτό μας φοβίζει.» 

Ακούστε εδώ ολόκληρη την δήλωση

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Γ. Τσερέπας, μίλησε για μια «γλυκόπικρη» γεύση που αφήνουν τα αποτελέσματα του Eurogroup καθώς όπως είπε είναι καλό γιατί κρατάνε την Ελλάδα στην Ευρώπη και «πικρό» που για άλλη μια φορά τιμωρούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Αυτοί που παράγουν θα πληρώσουν για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την δήλωση

Δήλωση προέδρου Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου για το χθεσινό Eurogroup 

«Τα θετικά αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup είναι ελάχιστα. Μικρή ανάσα φαίνεται να δίνει η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, μέρος της οποίας, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο ακόμη και αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί αντιστάθμισμα στα επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση επιβάλει σε μία κοινωνία που πλέον δεν έχει άλλες αντοχές.
Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορούν να μπουν στον «αυτόματο πιλότο», θεωρώντας πως αποκλειστικά οι εκταμιεύσεις των δόσεων μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αλλαγή σελίδας.

Αυτό που ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά, μετά από έξι εφιαλτικά χρόνια, είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, και να χαραχθεί αναπτυξιακή στρατηγική προκειμένου η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της.

Είναι αναγκαίο οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος να γίνουν άμεσα, όχι ως απαίτηση των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας.
Σε διαφορετική περίπτωση και με μόνο ‘αποκούμπι’ τα δανεικά η χώρα θα βουλιάζει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης