Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προϋποθέτει κυβερνήσεις οι οποίες θα πείθουν ότι σέβονται και τηρούν τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, αλλά κυρίως ότι είναι αποφασισμένες να προωθήσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με θέμα: «Οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως «πικρό ποτήρι» και αγωνίζονται για να τις αποφύγουν, ή να τις «ανταλλάξουν» με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Οι αγορές δεν πείθονται από εξαγγελίες για ανάπτυξη, αλλά από συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, για μια οικονομία στηριγμένη σε σταθερές και υγιείς βάσεις» ανέφερε.

«Πείθονται από τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέπει σε έναν επενδυτή να προγραμματίσει, να προϋπολογίσει και να σχεδιάσει την επένδυσή του, με μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον ορίζοντα. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σημαίνει, επίσης, μείωση της γραφειοκρατίας. Σημαίνει, επίσης, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και μια δημόσια διοίκηση η οποία το εφαρμόζει με διαφάνεια, με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, προϋποθέτει επίσης, δέσμευση στην τήρηση του νόμου και της τάξης. Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε σχέση με χώρες της ευρύτερης περιοχής της, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο στις επενδύσεις, όσο και σε τομείς όπως ο τουρισμός, είναι αυτό της ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

«Αυτό το πλεονέκτημα υποβαθμίζεται κάθε τόσο από τα φαινόμενα επιθέσεων σε επιχειρήσεις, από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Υποβαθμίζεται, επίσης, από την αδυναμία του κράτους να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, απέναντι σε ακραίες διαμαρτυρίες. Οι αποκλεισμοί λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών και οδικών αξόνων, δεν έχουν μόνο δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους εξαγωγείς. Πλήττουν καίρια και την αξιοπιστία τους απέναντι στους συνεργάτες τους» ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΣΕ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 72 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δράσης στην Ελλάδα, διοργανώνει σήμερα συνέδριο με θέμα «Οι δρόμοι της Εξόδου από την Κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και θα εμβαθύνει στο μείζον θέμα των μεθόδων που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας προκειμένου να βγει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Στόχος του συνεδρίου είναι να χαραχθεί ο Οδικός Χάρτης Εξόδου από την Κρίση με τους Πρωταγωνιστές της Αλυσίδας της Εξωστρέφειας, την οποία συνθέτουν τόσο η πολιτεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας στους κλάδους επενδύσεων, τουρισμού, πολιτισμού, εξαγωγών (βιομηχανικά & αγροτικά προϊόντα), χρηματοπιστωτικού τομέα, μεταφορών, ενέργειας & logistics.

Οι πλέον καταξιωμένοι εκπρόσωποι από τους κλάδους της βιομηχανίας, των εξαγωγών, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών, της ενέργειας, των τραπεζών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της πρωτογενούς παραγωγής θα αναλύσουν τον ρόλο και τις δυνατότητες που έχει ο κλάδος τους να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Μεταξύ των θεμάτων που θ’ αναλυθούν είναι τα παρακάτω: Η αναγκαιότητα για επενδύσεις στην εξωστρέφεια από τους κλάδους τουρισμού, βιομηχανίας μεταφορών και ενέργειας, οι Διεθνείς οικονομικές σχέσεις, οι συνεργασίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας διεθνώς, η ενίσχυση των εξαγωγών μέσω των έμμεσων πηγών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης