Σε «ναυάγιο» εξελίχτηκαν, όπως αναμενόταν, οι διαβουλεύσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, με το συγκεκριμένο θέμα να προκαλεί σειρά αντεγκλήσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Στη διάρκεια των συζητήσεων διαμορφώθηκαν δύο κύριες κατευθύνσεις, οι οποίες και εκφράστηκαν από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Α) Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα βοηθούσε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την κρίση χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Β) Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, απέρριψε κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη πρόταση, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη έκδοση συνδέεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εμμένοντας στην πάγια θέση της για δημοσιονομική λιτότητα.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις», τόνισε η ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.
Νωρίτερα, προσερχόμενη στα κεντρικά της Ε.Ε. είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στο ευρωομολόγο, υποστηρίζοντας ότι «δεν συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης» και ότι «είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

«Έχω μια άλλη αντίληψη για το συγκεκριμένο θέμα και δεν είμαι ο μόνος. Η Καγκελάριος της Γερμανίας δε θεωρεί τα ευρωομόλογα ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης. Για τη Γαλλία αποτελούν σημείο εκκίνησης ενώ για τη Γερμανία σημείο κατάληξης», εξήγησε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ανακοίνωση στήριξης για την Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012, 04:46

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης