Με θέμα συζήτησης «Πολιτική προώθησης εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών και νέοι τρόποι συνεργασίας με τα Βαλκάνια, την Ρωσία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας», πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ελλάδος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Μάρδας. Κατά την ομιλία του τόνισε ότι: «Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε όλα τα εργαλεία τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, και αυτά τα εργαλεία να μπορούν οι εξαγωγείς να τα χρησιμοποιήσουν υπέρ των ιδίων και των επιχειρήσεών τους». Και κατέληξε: «Ετοιμάζουμε κάποια φορολογικά κίνητρα για τους εξαγωγείς και έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα δικτύωσης με τις περιοχές όπου ενδιαφέρονται να εξάγουν έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση. Υπάρχει ένα σύνολο μέτρων τα οποία τα ανακοινώνουμε κατά καιρούς. Σε γενικές γραμμές επιδιώκουμε οτιδήποτε μπορεί να κάνει ευκολότερη την ζωή των εξαγωγέων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος, κ. Ιωάννης Μανδρίνος, επεσήμανε πως ο τομέας των εξαγωγών και οι νέοι τρόποι συνεργασίας των επιχειρηματιών της Ελλάδος με τα Βαλκάνια, την Ρωσία και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και ως εκ τούτου απαιτείται η κινητοποίηση και ο συντονισμός δράσης όλων των εξαγωγικών και επιχειρηματικών μας φορέων για την επίτευξη του στόχου εξόδου της χώρας από την κρίση που την μαστίζει.

Ενημέρωσε, δε, τους παρισταμένους για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου για την προώθηση των εξαγωγών μας και ανέφερε συγκεκριμένα την σύναψη εποικοδομητικών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων και την υπογραφή συμφωνιών με αντίστοιχους φορείς του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών πολλών Βαλκανικών χωρών, όπως Επιμελητήρια, Εμπορικές Οργανώσεις κλπ., γεγονός που επιτεύχθηκε και με την μεγάλη διαμεσολάβηση των Προξένων των ανωτέρω χωρών.

Τελειώνοντας, ο κ. Μανδρίνος είπε: «Με τις παράλληλες προσπάθειες και την αισιοδοξία του Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα μπορούμε να σταθούμε ανταγωνιστικά εκτός από τις Βαλκανικές χώρες και σε περισσότερες αγορές άλλων χωρών με προϊόντα του πρωτογενή τομέα όπως την βιομηχανία, τις καινοτομίες και τις υπηρεσίες του ορυκτού πλούτου, του τουρισμού και της ναυτιλίας. Με δεδομένη την προσπάθεια αυτή, ελπίζουμε στην έξοδο της χώρας από την μεγάλη κρίση που την μαστίζει όλα τα μνημονιακά χρόνια καθώς και την κρίση χρέους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», κ. Γεώργιος Λαζαρίδης

– Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη και Πρύτανης του Προξενικού Σώματος της Θεσσαλονίκης, κ. Alexei Popov

– Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, κ. Αντώνιος Μανδρίτης

– Η Γενική Πρόξενος της ΠΓΔΜ στην Θεσσαλονίκη, κα. Maja Apostolova

– Ο Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, κ. Ιωάννης Βεργίνης

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Επιμελητηρίων, Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων από την Θεσσαλονίκη και όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Επιμέλεια: Άντζελα Πεϊτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης